Concert Review: Justin Bieber at Gelredome

justin-bieber-purpose-world-tour

Justin Bieber is ventriloquist without the puppets in Gelredome
Even with almost 20 years of Britney Spears in the music business, it is still a strange phenomenon when a pop star gets the crowd going without actually performing live. Justin Bieber takes this ‘art’ even a step further. The pop star does not even bother to lip sync correctly or hold the microphone close to his mouth to make it look like he is singing, while his voice on tape still comes through the speakers. The audience seems to accept this fact and acts entertained anyway.

Bieber performed two nights in a full Gelredome, filled with his biggest fans and other intrigued concert visitors who came to see his Purpose World Tour. Bieber transformed from teen idol into a full blown pop star last year thanks to hits like ‘Sorry’ and ‘Love Yourself’. While his diehard fans screamed their lungs out on Saturday, the audience on Sunday seems to be slightly more mature and a bit calmer. The Golden Circle is of course the centre of the fan action and while they start singing along to each and every song, they seldomly make it past the chorus.

Bieber enters the stage in a transparent cube while he performs album openen ‘Mark My Words’. Every song seems to come with its very own colour. For second track ‘I’ll Show You’ we get a bright orange for example. It almost seems to be inspired on the Star Trek set and the colours are beautiful. For the romantic ‘The Feeling’ we get pink and Bieber actually performs the song live for a change. The rendition is decent, but nothing too special. Not if compared to his impressive and acrobatic dancers at least. Justin is completely dependent on them on stage in order to make the show worthwhile. He behaves like a moody teenager who does the show because he has to, not because he wants to. It seems these days a pop star can get away with this as long as the rest of the show is eye catching enough. The audience still supports him with loud screaming for his older songs, drum solos and sexy interactions with his dancers.

When he performs the well received older single ‘Boyfriend’ you would almost wish he did not act like a ‘normal’ spoilt teenager, but would finally start to behave like the super star he is. He seems bored most of the show and shows his lack of interest when drinking water from a bottle with his back to his fans while a song is not even finished yet. Every now and then he not very spontaneously asks his fans to make some noise, only giving him the opportunity to lip sync even less of his own songs. Bieber appears to be a very special sort of ventriloquist, not carrying puppets with him, but with the ability to blast his voice through the speakers without even moving his lips.

During a little acoustic session with the tracks ‘Love Yourself’ and ‘Cold Water’, we finally see a glimpse of Justin’s vulnerable and more likeable side. We also get to hear that he is a talented young musician, Although Justin occasionaly talks to his fans, the interaction is minimal, but he still dares to ask them if they could please wait with screaming after a song finished. When they want to surprise him with a bunch of balloons, he kicks them off his stage, telling them it was a terrible idea. He does show he can be endearing as well when he hugs the young background dancers that performed ‘Children’ with him. When Justin talks there is not much room for spontaneity, expect when he asks two fighting girls in the crowd ‘who won’ or when is surprised by the fact that he just killed a fly on the drums.

It is easy to conclude that at this stage, Justin Bieber does not quite match his status as hit maker in a live setting. He joins in for some choreographies, but he misses the elements which other world stars, like Bruno Mars (the moves), Beyoncé (intensity) and Usher (flawless execution), do have. Other than that we have to deal with lip syncing and some sentences he does not even finish. Bieber drags himself through the show, without maintaining the idea that he is actually ejoying himself up there. There is a huge gap in quality of the performance in terms the way the stunning show is built up and the way Bieber almost disappears in it, seriously lacking charisma or any other sort of stage presence.

Written by Joana Chung

——————————————————
Concert Recensie: Justin Bieber in Gelredome

Bieber fever breekt uit in zweet bij poppenloze buikspreker Justin
Het is een uiterst vreemde gewaarwording. Als artiest niet live zingen tijdens een popconcert maar wel het publiek uitermate kunnen enthousiasmeren. Goed dat kan. Maar bij Justin Bieber is het nog een stuk erger. Zelfs het playbacken wordt vaak achterwege gelaten en de zanger doet niet eens de moeite om de microfoon voor zijn mond te houden, terwijl de zang op de band wel doorgaat. Zijn publiek lijkt dit wel te accepteren en zich voldoende te vermaken.

Bieber heeft twee dagen een volledige Gelredome gevuld met fans en andere nieuwsgierigen die afkwamen op zijn Purpose World Tour Bieber transformeerde vorig jaar van tieneridool in een volwaardige hitsensatie met successen als ‘Sorry’ en ‘Love Yourself’. Weliswaar hebben de meeste Beliebers op de zaterdag zich al kapot geschreeuwd maar het vrij volwassen publiek van zondag gedraagt zich in het algemeen bijzonder bedeesd. De Golden Circle gaat uiteraard wel flink uit zijn dak tijdens de show. Ze schreeuwen allemaal braaf hun keeltjes schor, maar verstommen net zo snel weer naarmate de liedjes vorderen.

De show begint als Bieber in een doorzichtige kubus het podium betreedt terwijl hij album opener ‘Mark My Words’ zingt. Ieder liedje blijkt een ander kleur thema te hebben. Zo heb je een prachtig haarscherpe oranje gele kleurige laser show bij zijn tweede nummer ‘I’ll Show You’. Het podium lijkt haast wel van de Star Trek set te zijn weggeplukt en de felle kleuren zijn beeldschoon. De stage kleurt roze bij het romantische ‘The Feeling’ dat voor de verandering wel live wordt vertolkt. Het is een aardige opvoering, maar zeker geen hoogvlieger. Niet zo indrukwekkend als de bijbehorende acrobatische dansers die in de lucht hangen tenminste. Dat zij wel hun best doen en daardoor de show voortdurend moeten dragen, benadrukt de afhankelijkheid van de popster. Justin Bieber is een chagrijnige puber die plichtmatig zijn kunstje doet als hij aan zijn danspasjes begint. Kennelijk komt een popidool anno 2016 daarmee weg mits je genoeg breakdancende achtergronddansers hebt en een gelikte show met veel visuele effecten. Het publiek is vergevingsgezind en er is een stormvloed van luidkeels geschreeuw bij zijn oude liedjes, kekke drumsolo en handtastelijkheden bij danseressen.

Bij de zeer positief ontvangen single ‘Boyfriend’ zou je juist niet willen dat die jongen oh zo doodgewoon is gebleven, maar zich als de sodemieter als een popartiest ging gedragen. Geroutineerd werkt hij de setlist af, maar wel met een verveelde houding. Uiterst ongeïnteresseerd lurkt hij tijdens een drumsolo al van zijn flesje water met de rug naar het publiek, voordat het liedje afgelopen is. Haast plichtmatig roept hij het Gelredome publiek op om geluid te maken, al was het maar om niet mee te hoeven lipsyncen met onder andere ‘Been You’, ‘What Do You Mean’ en de afsluiter ‘Sorry’. Bieber lijkt net een buikspreker die weliswaar zonder pop op miraculeuze wijze zang laat galmen door het stadion, terwijl zijn microfoon richting de grond wijst en hij zijn lippen stijf op elkaar houdt.

Tijdens het akoestische stuk waarin ‘Cold Water’ en ‘Love Yourself’ solo vertolkt worden, zien we een breekbare Justin. Dit rustige gedeelte is een welkome afwisseling. We vangen een glimp op van de capaciteiten van deze talentvolle jongen. Het klinkt live gezongen nooit als het album maar zijn stem is stabiel en keurig. Een paar keer richt Justin tot het publiek, maar het contact met zijn fans is slechts sporadisch. Ondertussen krijgen we wel een welgemeend advies van de Biebster: ‘Please keep the screaming after the songs, appreciate it.’ Vrij vertaald: stilte totdat ik klaar bent alsjeblieft. Justin schudt zijn hoofd terwijl hij de ballonnen die door fans als verrassing tevoorschijn werden gehaald, hard van het podium wegschopt. “What a terrible idea”, verzucht hij. Beste Beliebers, wees vooral niet spontaan en houdt je koest luidt hier het devies. Er is een vertederend moment tijdens ‘Children’ waar een paar jonge fans een choreografie op het podium uitvoeren. De kinderen krijgen allemaal een aparte welgemeende knuffel nadat zij zich aan het publiek hebben voorgesteld. Wanneer Justin praat is het zelden spontaan, behalve een vrij schuchtere ‘who won’ toen een zogenaamd gevecht uitbrak tussen twee meisjes in het publiek of als hij plots verbaasd zijn drumact onderbreekt omdat hij per ongeluk een vlieg met z’n stok had doodgeslagen.

Justin Bieber heeft lang niet de bravoure van een wereldster. Hij moet het hebben van de enorme bewegelijke dansers, visuele effecten en vuurwerk. Hij danst wel mee maar mist de scherpe afwerking van bijvoorbeeld Usher, zijn mentor, de souplesse van Bruno Mars of de intensiteit van Beyoncé. Verder moet het publiek het doen met voornamelijk lipsync en half uitgespuugde zinnen. Technisch visueel is de show strak maar Biebers persoonlijkheid is behoorlijk brak. Met een uitstraling van moppersmurf, sleept hij zich door de hele show (ik haat dansen, ik haat zingen, ik haat fans) Conclusie: Een dergelijke desinteresse heb ik zelden meegemaakt en de discrepantie tussen show, spektakel, uitvoering en performance is een gapend gat.

Geschreven door Joana Chung

Leave a Reply