Concert Review: Emeli Sandé at AFAS Live

emeli sande 2017
Scroll naar beneden voor Nederlands

Emeli Sandé owns the stage in Amsterdam
Emeli Sandé is currently touring in Europe with her most recent album Long Live the Angels. In October she already treated a handful of lucky fans to an intimate show in Paradiso where she introduced her new music, but now it is time for a sold out bigger venue. Sandé took the stage in AFAS Live (formerly known as Heineken Music Hall). Emeli Sandé completely owns that stage from start to finish!

The Scottish singer starts her show at exactly 9pm and with her band and backing singers she delivers a soulful and flawless performance. She opens with a powerful a capella rendition of the track ‘Selah’, behind a curtain. When that curtain comes down, she continues with her powerhouse debut single ‘Heaven’, taken from the album Our Version of Events. When she starts playing some new material, it soon becomes clear that the record and this show is all about finding her roots. Her dad is from Zambian descent and her personal journey to the country of her grandmother inspired her to write tracks with an African sound. The song ‘Tenderly’, co-written by her cousin, has the kind of vibe that would have fit right in the Lion King musical.

Long Live The Angels brought us no less than 18 new tracks, but live she does not nearly play all of them. She does pick some absolute highlights though with the first single ‘Hurts’ to which the audience enthusiastically claps along, ‘Breathing Under Water’, ‘Every Single Little Piece’ and the spectacular ‘High & the Lows’. Vocally Emeli gives it her all in every single song. Lyrically most of her tracks deal with heartbreak and tough periods in life, but she tells her fans that this night is all about freedom and lifted spirits. It is not hard for her to get the crowd behind this message.

Of course she treats us to her biggest hits like fan favourite ‘My Kind Of Love’, the duet ‘Beneath Your Beautiful’ on which her guitar player Matt Davis performs the parts by Labrinth, ‘Next To Me’ and ‘Clown’ which she performs on piano while the whole crowd is breathlessly watching her in absolute silence. She keeps ‘Read All About It (Part III)’ for last which turns out to be a great way to end the evening. The whole crowd feels her and turns into a choir while singing along.

Emeli Sandé has the incredible talent to give powerful renditions of fragile and emotional songs. We hear the pain and heartbreak in her beautiful vocals that shape her unique sound. She gives her audience a unique peek into her life from her divorce to the search for her African roots and turns this into an energetic and vocally flawless show. Sandé plays a sober show without any dancers or gimmicks, but could easily take bigger venues. Emeli Sandé’s sophomore album, strong personality and sublime sound show she is here to stay.

By Joana Chung

———————————————————————-

Concert Recensie: Emeli Sandé in AFAS Live

Emeli Sandé maakt indruk en ontroert in AFAS Live
Met haar laatst verschenen album Long Live the Angels tourt Emeli Sandé momenteel door Europa. Afgelopen oktober was er al een voorproefje voor een live publiek georganiseerd door Paradiso. Daar stond ze voor een handvol gelukkigen om liedjes van haar nieuwste album te promoten. Nu is het de beurt aan een uitverkocht AFAS Live, voorheen de Heineken Music Hall. AFAS blijkt een prima podium, waar Sandé als een diva imponeert.

De Schotse zangeres start stipt om 21:00 en met een band en achtergrondzangers produceert ze vanaf het eerste moment een soulvolle show die werkelijk staat als een huis. De performance wordt geopend met een krachtige a capella versie van ‘Selah’ achter een doorzichtige gordijn. Wanneer het gordijn opent, begint ze haar powerhouse debuutnummer ‘Heaven’ met volle overgave. Al snel wordt duidelijk dat Emeli met haar nieuwe plaat en deze show terug grijpt naar haar roots. Haar vader is namelijk van Zambiaanse afkomst en haar persoonlijke reis naar het land van haar oma heeft haar geïnspireerd tot nummers met een Afrikaanse vibe. Het nummer ‘Tenderly’ dat deels is geschreven door haar neef gaat gepaard met een vibe die niet zou misstaan in de Lion King musical.

Ondanks de lange tracklist van de nieuwe plaat, komen lang niet alle nummers van het album aan bod. Gelukkig komen single ‘Hurts’ waar iedereen in het publiek fanatiek meeklapt op de beat, ‘Breathing Under Water’, ‘Every Single Little Piece’ en het spetterende ‘High & the Lows’ wel voorbij. Ze houdt zich vocaal zeker geen moment in. Emeli Sandé laat tragiek en hartenzeer centraal staan in haar liedjes, maar drukt het publiek op het hart dat we deze avond als een ode moeten zien aan vrijheid en vreugde. Met het dolenthousiaste Nederlandse publiek is ze dankbaar dat dit vrij eenvoudig gaat.

Natuurlijk staan er ook haar bekende nummers op de setlist zoals fan favoriet ‘My Kind of Love’, het duet ‘Beneath your Beautiful’ (met de gitarist Matt Davis die het gedeelte van Labrinth zingt), ‘Next To Me’ en ‘Clown’ (recentelijk wederom populair door de versie die songfestivaldeelnemers O’G3ne uitbrachten) dat ze achter de piano speelt, waarbij iedereen haar doodstil en ademloos aanschouwt. Ze eindigt met het slotstuk ‘Read All About It (part III)’ wat een ideale afsluiter blijkt. Heel AFAS voelt met haar mee en alle keeltjes vormen een koor.

Emeli Sande heeft een prachtige gave om kwetsbare liedjes met volle overtuiging te zingen. In haar stem en haar lange uithalen klinkt een pijnlijke snik en een emotionele kreun die haar sound kenmerkt. Haar persoonlijke leven heeft haar geïnspireerd tot dit album, van haar scheiding tot haar zoektocht naar haar Afrikaanse wortels. Het is erg knap hoe ze haar energie uit in een spetterend, loepzuiver optreden. Ze speelt een op alle vlakken sobere show die enkel om de muziek draait en hoewel dansers en andere gimmicks ontbreken, is Emeli een type artiest die makkelijk een grotere venue aan zou kunnen. Ze heeft met dit vervolgalbum, sterke persoonlijkheid en haar sublieme sound overduidelijk haar sporen in de popindustrie verdiend.

Door Joana Chung

Leave a Reply