Concert Review: Maria Mena – Home For Christmas at Paradiso, Amsterdam

maria mena paradiso

Scroll naar beneden voor Nederlands.

Maria Mena treats Dutch fans to early Christmas presents in Paradiso
It is about 13 years ago that Maria Mena had her first international success and The Netherlands have always played a significant part in this. The Norwegian singer-songwriter certainly realized this when planning her little Home For Christmas tour with mostly just a few shows in her home country. She simply had to come to Amsterdam, and Paradiso in particular, again. Actually, tonight is the 10th time she sells out the legendary pop venue. The show feels like a celebration of her impressive career so far!

Mena takes the stage in a black dress, backed by a band of four, consisting of drums, keys, guitar and bass. She opens with ‘Homeless’, a single from her 2011 album Viktoria, showing those signature warm yet fragile vocals. The incredible control she has over those perfectly crafted little ad libs and how she makes the bigger notes soar, makes you listen to her in complete awe. Her band is very much on point playing her often quite stripped back songs, but get to live it up on tracks like the more experimental, dark and almost hypnotic ‘My Heart Still Beats’. It sure is one of the highlights of the night.

In between the songs, Maria Mena chats to her audience about selling out Paradiso for the 10th time, her successes in the Netherlands and the stories behind her songs. Her bubbly personality on stage makes it easy to forget that she went through some tough times herself. The way she literally talks about these periods in her lyrics, creates a special bond with her fans. Before she sings ‘Eyesore’ she explains how it is about eating disorder anorexia while the lyrics to ‘Internal Dialogue’ deal with depression as well. Not a lot of singer-songwriters dare to be so outspoken about very personal issues like this, but it is part of Maria’s art and she receives much respect and a lot of applause and cheers for it.

As Maria is not really on a proper international tour at the moment, she does not have an album to promote (latest record Growing Pains was released in 2015). This gives her more freedom when it comes to the setlist. She performs a well balanced mix of tunes from all of her international albums, but surprises us with some early Christmas treats as well. She sings the piano ballad ‘I Can’t Let Him Win’ which was never officially released, but of which a demo is flying around the web. We get to hear her sing in Norwegian as well as she performs an emotional rendition of ‘Mitt Lille Land’, which she sang on national TV after the 2011 attacks in Utøya and Oslo. In what Maria refers to as a ‘ballsy’ move, she finishes the show with a brand new song, quite stunning I must add, titled ‘The Silence’. Of course her actual Christmas song ‘Home For Christmas’ is part of the setlist as well and seems to warm the hearts of everyone in Paradiso.

Of course she did not skip out on her biggest hits either. ‘Just Hold Me’, the powerful ballad that properly launched her international career, sounds just as heart-wrenching as 10 years ago. She plays ‘Miss You Love’ just for us Dutchies, as we seem to love this one more than the Norwegians. ‘All This Time (Pick-Me-Up Song)’ is however the moment of the night Mena will probably not forget for a while. She gets showered with love by her fans as they, all 1500 of them, sing the chorus back to her. Visibly moved she thanks everyone once more for coming down to see her again and she promises to be back next year. The love affair between the Netherlands and Maria Mena sure is a long lasting one!

https://www.instagram.com/p/BcnkFxjBfwf/


Concert Recensie: Maria Mena in Paradiso

Maria Mena brengt Kerst naar Paradiso met hartverwarmende show
Het is alweer dik dertien jaar geleden dat Maria Mena internationaal doorbrak en Nederland heeft altijd een belangrijke rol in haar carrière gespeeld. Daar is de Noorse singer-songwriter zich zeker van bewust, want ook bij het plannen van de bescheiden Home For Christmas tour die voornamelijk in eigen land plaatsvindt, wilde ze Amsterdam, en dan vooral Paradiso, niet overslaan. Sterker nog, vanavond was de tiende keer dat Mena de legendarische poptempel uitverkocht! Ze viert dit met een prachtig overzicht van haar carrière tot dusver.

Maria Mena betreedt het podium gekleed in een zwarte jurk met een vier man sterke band aan haar zijde, bestaande uit gitaar, basgitaar, toetsen en drums. Ze opent de avond met ‘Homeless’, een single van het Viktoria album uit 2011, waarop gelijk haar onmiskenbaar, warme en breekbare vocalen de aandacht grijpen. Heel Paradiso luistert met ingehouden adem toe hoe ze zich om de ene na de andere uithaal krult. Haar band speelt de meestal ingetogen liedjes van Mena foutloos en krijgen zo nu en dan de kans om flink uit te pakken, zoals tijdens het duistere en hypnotische ‘My Heart Still Beats’. Het levert één van de hoogtepunten van de avond op.

Tussen de liedjes door kletst Maria met haar fans over het tien keer uitverkopen van Paradiso, haar successen in Nederland en de betekenissen achter haar liedjes. Kijkend naar haar sprankelende persoonlijkheid op het podium zou je haast vergeten dat de zangeres flink wat heeft meegemaakt in haar leven, wat vaak op een goudeerlijke manier in haar muziek wordt bezongen. Deze openheid draagt zeker bij aan de speciale band met haar fans. Ze vertelt dan ook voordat ze ‘Eyesore’ inzet dat het lied over eetstoornis anorexia gaat, terwijl het intense ‘Internal Dialogue’ verwijst naar periodes van depressie. Niet veel singer-songwriters durven het aan om zo over persoonlijke zaken te zingen en Mena oogst dan ook veel respect en luid applaus voor deze tracks.

Gezien Maria niet bezig is met een uitgebreide tour om een album te promoten (Growing Pains verscheen alweer in 2015), heeft ze ook wat meer vrijheid met het samenstellen van haar setlist. Een goede balans van liedjes van al haar internationale albums komt voorbij, terwijl ze ook ruimte heeft gemaakt voor een aantal verrassingen. Zo brengt ze de nooit eerder uitgebrachte pianoballade ‘I Can’t Let Him Win’, waarvan enkel een demo over het internet zwerft, ten gehore. Ook horen we haar in het Noors zingen tijdens de ode aan haar thuisland ‘Mitt Lille Land’. Dit optreden krijgt een extra lading nadat ze vertelt dat ze het voor het eerst zong op nationale televisie na de aanslag in Oslo en Utøya. Mena durft het aan om met het nieuwe, en overigens ook prachtige, ‘The Silence’ af te sluiten. Natuurlijk ontbreekt de kersthit waar de titel van het concert naar verwijst, ook niet, en vormt een vertederend en hartverwarmend moment.

Uiteraard mochten de grootste hits van de Noorse popster ook niet ontbreken. ‘Just Hold Me’, dat haar internationale carrière vleugels gaf, klinkt nog even krachtig en verdrietig als tien jaar geleden. ‘Miss You Love’ zingt ze speciaal voor de Nederlandse fans, die dit nummer beter schijnen te waarderen dan hun Noorse soortgenoten. De meest overweldigende publieksreactie volgt echter tijdens ‘All This Time (Pick-Me-Up Song)’, waarbij de hele zaal de tekst uit volle borst meezingt voor een overdonderde Maria. Dat moment zal ze voorlopig even niet meer vergeten! Ze bedankt iedereen nogmaals voor de jarenlange steun en het herhaaldelijk bezoeken van haar shows en belooft volgend jaar terug te komen. De liefde tussen Nederland en Maria Mena is er één om te koesteren!

 

Leave a Reply