Concert Review: Celine Cairo at Tolhuistuin, Amsterdam

IMG_5969 (2)

Scroll naar beneden voor Nederlands.

Celine Cairo celebrates a special year in Tolhuistuin
2017 was quite the special year for Celine Cairo. The Dutch singer-songwriter and pop artist finally released her long awaited debut record Free Fall at the end of last year and then did three club tours to promote it. She is about to finish the last one, but not before she visited Tolhuistuin in Amsterdam to play a show with her band and some friends who happen to be excellent artists as well!

Celine explains to her audience how this tour will be her last one in a while. She wants to focus on creating new music in 2018 and hopes to be ready to take the stage again at the end of that year. At the moment she already has enough of a back catalogue (and an impressive one too!) to fill a 90 minutes show. She mainly focuses on the tracks of her debut album, but does not shy away from updating some of the tunes she released on EPs a couple of years ago. Cairo has the type of warm voice with which she not only hits every single note, but also manages to make her audience feel every word she sings. She moves the whole room with a heartfelt rendition of her track ‘More’ which she wrote about some major changes in her life she had to deal with.

Celine and her band switch from major electronic productions like the euphoric chorus of ‘Hello Love’ and the incredibly catchy ‘Friendly Fire’ to fully acoustic singer-songwriter tunes and back. The power to bring both type of tunes with the same confidence, is what makes Cairo one of a kind. The stunning title track of the album, ‘Free Fall’, starts out with guitar, but then suspensefully builds up to a beautiful climax and sounds even more vivid in a live setting. With her live rendition of latest single ‘Quicksand’, about holding on to life, she sure did send some chills down the spines of a few people in the room!

Halfway through the show Celine is joined by her friends and colleagues Fridolijn, Yori Swart and Nina June (who by the way recently released the stunning single ‘Till Dawn’). Together they perform a goosebump inducing version of lullaby ‘Hibernate’ to which the audience listens breathlessly. Yori Swart gets to perform her fragile tune ‘Golden Ticket’ together with Celine and in that moment their voices melt together beautifully. Can they please record some music together!? Towards the end Cairo thanks her fans once more for coming before singing a new version of ‘Before I Let You Go’, for which all four guys of her band play guitar. I for one can’t wait until this unique talent with the angelic voice returns with a bag full of new tunes!

 


Concert Recensie: Celine Cairo in Tolhuistuin, Amsterdam

Celine Cairo viert speciaal jaar in Amsterdam
Celine Cairo heeft een bijzonder jaar achter de rug. De Nederlandse singer-songwriter en popartieste lanceerde eind vorig jaar haar langverwachte debuutalbum Free Fall waarmee ze maar liefst drie clubtours deed. De laatste komt momenteel bijna aan een einde, maar niet voordat Celine met band en een aantal collega’s en goede vriendinnen de Tolhuistuin plat speelt!

Voor Celine was dit voorlopig de laatste tour. De zangeres vertelt aan het publiek dat ze 2018 gaat gebruiken om nieuwe muziek te maken, waarmee ze eind volgend jaar hoopt weer op het podium te kunnen staan. Voorlopig heeft ze echter al genoeg schitterend materiaal om een avond op te teren. De zangeres speelt voornamelijk werk van haar debuutplaat, maar schrikt er ook niet van terug om de tracks van haar eerdere EP’s in verrassende nieuwe jasjes te steken. Cairo beschikt over een warme stem waarmee ze moeiteloos niet alleen alle noten raakt, maar ook weet te ontroeren, bijvoorbeeld tijdens het prachtige ‘More’, wat ze schreef over ingrijpende veranderingen in haar leven.

Cairo en haar band schakelen regelmatig van volle, elektronische producties als het euforische ‘Hello Love’ en het pakkende ‘Friendly Fire’, naar klein gehouden akoestische liedjes en in deze afwisseling zit Celine’s kracht. Haar stem komt prachtig tot haar recht met alleen gitaar of piano, maar is zowel live als op plaat ook zeer geschikt voor opzwepende electro pop. De live vertolkingen van de spannend opbouwende titel track ‘Free Fall’ en de meest recente single ‘Quicksand’ behoren tot de absolute hoogtepunten van de avond, met de nodige kippenvel tot gevolg!

Halverwege de show roept Celine haar vriendinnen en collega’s Yori Swart, Fridolijn en Nina June (die onlangs de fantastische single ‘Till Dawn’ uitbracht) bij zich om samen wat liedjes te vertolken. De meerstemmige versie van ‘Hibernate’ krijgt de zaal volledig stil. Yori Swart zingt haar verstilde liedje ‘Golden Ticket’ samen met Celine en hun stemmen smelten voor een bijzonder moment samen. Deze dames mogen wel vaker samen de studio in duiken! Tegen het einde bedankt Celine nogmaals alle fans voor het komen en speelt een nieuwe versie van ‘Before I Let You Go’ waarbij alle vier de bandleden een gitaar pakken om haar bij te staan. Ik kan alvast niet wachten tot dit unieke talent met de engelenstem eind 2018 terugkeert met nieuw materiaal!

Leave a Reply