Song of the Day: Sandra van Nieuwland – Human Alien


Scroll naar beneden voor Nederlands

Sandra van Nieuwland returns with new sound on ‘Human Alien’
Dutch singer-songwriter Sandra van Nieuwland is back! she had her big break in 2012 thanks to her participation in The Voice of Holland. After the show she recorded two albums with original material, of which the most recent, Breaking New Ground, came out in 2015. About time for a new chapter! Van Nieuwland is going to tour in theatres across her home country later this year when her new album will be released. For now we get the brand new single ‘Human Alien’ with an interesting new sound!

Van Nieuwland’s sound has always been an interesting mix of electronic and more traditional elements of singer-songwriter pop, but for ‘Human Alien’ she definitely dives deeper into the world of electronica. The drums are louder, the beats deeper and the synths sound darker this time around. The chorus has an almost hypnotic quality with Sandra’s distinctive vocals sounding more mysterious than ever before. With the new track she starts a project with a space travelling theme in the visuals. Lyrically, she asks questions about what is real and what is an illusion. But what if everything we believe to be real is actually part of an illusion? Intriguing stuff! Can’t wait to hear more!

———————————————————-
Single Recensie: Sandra van Nieuwland – Human Alien

Sandra van Nieuwland presenteert nieuwe sound op mysterieuze single
Sandra van Nieuwland is terug! De zangeres brak in Nederland definitief door dankzij haar deelname aan The Voice of Holland in 2012. Sindsdien lanceerde ze twee albums met eigen werk, waarvan de meest recente, Breaking New Ground, in 2015 verscheen. Hoog tijd voor een nieuw hoofdstuk! Van Nieuwland zal later dit jaar langs de theaters van Nederland touren met haar nog te verschijnen nieuwe plaat. De eerste single ‘Human Alien’ verscheen onlangs en hierop laat Sandra een nieuw geluid horen.

Sandra van Nieuwland experimenteerde op haar eerdere twee platen al wat met een meer elektronische sound die ze mixte met traditionele elementen van singer-songwriter pop. Op ‘Human Alien’ duikt ze dieper in de wereld van elektronische pop met luide drums, diepe beats en prominente synths die de track een mysterieus, ietwat duister karakter geven. Dit wordt onderstreept door de herkenbare, warme stem van Van Nieuwland die ditmaal spannender klinkt. Met ‘Human Alien’ begint ze een nieuw project dat visueel op ruimtereizen is ge├»nspireerd, waarin Sandra grote vragen stelt over wat er echt is in ons bestaan. Wat als alles wat wij aanzien voor werkelijkheid eigenlijk een grote illusie blijkt te zijn? Intrigerend! Ik kan alvast niet wachten om meer te horen!

Leave a Reply