Concert Review: Troye Sivan – Bloom Tour at AFAS Live, Amsterdam

troye sivan bloom tour
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Troye Sivan cuts concert short due to sickness, but throws a party first
Troye Sivan’s star has been quickly rising over the past few years. The Australian singer, songwriter and actor released his outstanding debut album Blue Neighbourhood back in 2015 and has been catching the eye of more and more fans, critics and fashion magazines ever since. Last year the follow up Bloom was finally released to lots of critical acclaim and with his rising popularity comes a tour with bigger venues. In Amsterdam he upgraded from Paradiso (roughly 1500 people) to AFAS Live (roughly 5000 people). Even when sick, Troye Sivan has no trouble wrapping an audience this big around his finger.

Sivan brought friend and collaborator Leland with him on tour as supporting act, to give him the opportunity to share his work with Troye’s fanbase. Leland, who co-wrote a lot of Troye’s material as well as ‘Fetish’ by Selena Gomez, does not have a band yet and takes the stage on his own, treating the audience to synth pop tunes with a similar sound to the main act of the night. The young crowd appreciates Leland’s confident dance moves and especially in the front rows they ‘lose their fucking minds’ when he asks them to. He plays a short but sweet set, full of cute bops including ‘Mattress’ and Sierra Burgess Is A Loser soundtrack ‘Lights’. This gig as supporting act for Troye is the perfect opportunity for him to share his solo material with people who appreciate the genre.

Troye takes the stage with two keyboardists who also provide backing vocals, a guitarist and a drummer. The Australian pop star brought an elevated platform placed in the middle of the stage to make sure the people in the back can see him too. Early on in his set, he apologizes for his vocals, as he is struck by a cold and feels sick throughout the show. Sivan deals with it like a professional, trying to make the most of the show, although you hear his voice fade away, especially in his short chats with the audience. The problems are not distracting from his performance too much, as the backing vocalists help him out and he can rely on his fans to sing every word of every song too.

The setlist for the Bloom tour provides a nice mix of tracks of both records. Hits from Blue Neighbourhood liks ‘Fools’, ‘Wild’ and of course ‘Youth’ are some of the highlights of night. Album track ‘Bite’ remains one of the best tracks he has put his name to and this quirky tune makes even more of an impact in a live setting. Unfortunately, not all of the highlights on Bloom work as well in a live setting. Although he still gets the whole room dancing with his latest single ‘Lucky Strike’, the irresistible funky vibe of the studio version is not fully there in the live version. The same goes for hit single ‘My My My!’, which while being a satisfying climax with confetti raining down on the crowd, does not go off as hard as it could have until the remixed ending.

Due to Sivan being sick, he had to cut roughly 20 minutes off the concert. Judging by the setlists of the shows he has done in the past few days, he cut all the ballads and kept the bops. An understandable move, as the ballads would probably have been too hard on his voice in this state and he still wanted to give his Dutch fans the party they came for. He gave all that he had left vocally, in terms of energetic dance moves and by being honest and open with his fans. It might not have been the show fans have dreamt of for ages, but under these circumstances, Sivan did the best he could.


Concert Recensie: Troye Sivan – Bloom tour in AFAS Live, Amsterdam

Zieke Troye Sivan kort concert AFAS Live in, maar bouwt eerst feestje
Het is de afgelopen jaren hard gegaan met Troye Sivan. De Australische singer-songwriter, popster en acteur lanceerde zijn debuutplaat Blue Neighbourhood in 2015 en wist zich sindsdien bij steeds meer fans, recensenten en modemagazines in de kijker te spelen. Vorig jaar verscheen de opvolger Bloom dat zeer goed ontvangen werd. Met deze populariteit was een tour langs grotere zalen dan ook te verwachten. Nadat hij de vorige keer nog voor zo’n 1500 man in Paradiso stond, vermaakte hij vanavond een zaal waar zo’n 5000 fans in passen. Zelfs wanneer hij ziek is heeft Sivan er geen moeite mee een publiek van deze grootte voor zich te winnen.

Sivan heeft collega en vriend Leland meegebracht als voorprogramma. Leland is één van de vaste co-schrijvers van Troye’s materiaal en daarnaast schreef hij onder meer mee aan ‘Fetish’ van Selena Gomez. Hij heeft nog geen band om zich heen verzameld en staat dan ook alleen op het podium. Leland’s elektronische popmuziek ligt in hetzelfde straatje als het werk van Sivan en het is dan ook niet verrassend dat de fans hier goed op reageren. Ze moedigen zijn danspasjes aan en vooral vooraan wordt er losgegaan wanneer Leland hierom vraagt. Hij speelt een korte, maar vermakelijke set van uitstekende popliedjes als ‘Mattress’ en Sierra Burgess Is A Loser soundtrack ‘Lights’. Dit optreden is voor Leland de perfecte kans om zijn muziek aan de man te brengen bij een publiek wat dit genre waardeert.

Sivan bestijgt zelf het podium met twee toetsenisten (die ook achtergrondzang verzorgen), een gitarist en een drummer aan zijn zijde. Daarnaast heeft hij een hoger platform meegenomen voor midden op het podium, zodat ook de fans achterin hem goed kunnen bewonderen. Al vrij vroeg in de set biedt de Australiër zijn excuses aan voor zijn stem, gezien hij zich ziek voelt. Hij slaat zich er als een professional doorheen en de stemproblemen vallen dan ook vooral op bij de gesprekjes met het publiek tussen de liedjes door. Je hoort zijn krachten gedurende het optreden wegvloeien, maar gelukkig staan de achtergrondzangeressen klaar om hem op te vangen en ook de fans zorgen dat ze elk lied woord voor woord meezingen.

De setlist van de Bloom tour is een gebalanceerde mix van nummers van beide platen. Van zijn debuut Blue Neighbourhood worden hits als ‘Wild’ en ‘Youth’ gespeeld, die ook gelijk tot de hoogtepunten van de avond horen. Daarnaast speelt hij een uitstekende versie van het eigenzinnige ‘Bite’, dat live extra krachtig uit de verf komt. Hetzelfde kan echter niet altijd gezegd worden over de liedjes van Bloom. Zijn meest recente single ‘Lucky Strike’ mist de swingende, funky vibe van de studioversie en klinkt daardoor wat vlak live. Hetzelfde geldt voor de afsluiter ‘My My My!’ dat voor de fans de perfecte climax lijkt, maar pas tegen het einde wanneer de confetti door de lucht vliegt pas echt van de grond komt.

Doordat zijn stem het af laat weten ziet Sivan zich genoodzaakt om zo’n 20 minuten van zijn show achterwege te laten. De setlists van zijn optredens van de afgelopen dagen laten zien dat hij vooral de ballads heeft geskipt en de uptempo platen wel heeft gespeeld. Dit is een logische keuze, gezien zijn stem de ballads in deze staat waarschijnlijk niet aan had gekund en uiteindelijk komen de meeste fans natuurlijk vooral om te feesten op de hits. Dat feestje geeft hij ze dan ook alsnog. Sivan is open en eerlijk met zijn fans en lijkt alles wat hij nog in zich heeft te geven, zowel qua vocalen als dansmoves. Het was misschien niet het concert waar fans maanden van hebben gedroomd, maar hij had geen betere show kunnen geven gezien de omstandigheden.

Leave a Reply