Concert Review: Bastille – Still Avoiding Tomorrow Tour at Ziggo Dome, Amsterdam

Bastille still avoiding tomorrow tour.jpg
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Bastille finishes Still Avoiding Tomorrow tour in Amsterdam
It seems like the guys of Bastille are never not on tour. The British indie pop band played all the big festivals and concert halls around Europe and the USA with their second album Wild World and haven’t released the follow up yet, but still decided to embark on another tour. Under the name Still Avoiding Tomorrow they returned to the biggest venues in the UK, as well as Europe, in a two months long string of concerts. Tonight they returned to Ziggo Dome in Amsterdam to finish the tour in style.

Bastille brought two supporting acts with them. First up was Ukrainian teenager Akine who released her first EP last year. After her short set, Lewis Capaldi took the stage. The Scottish singer-songwriter is currently number 1 in the UK charts with his stunning single ‘Someone You Loved’. Other than his gorgeous vocals, he also has a good sense of humour. At the start of his set he tells the crowd: “If you’re into fat guys singing sad songs, you’re about to have the night of your life”. While he saves his two biggest singles yet (‘Grace’ and ‘Someone You Loved’) for last, he warns the crowd that if they did not enjoy the four songs that came before, they probably won’t enjoy these ones either. He also mentioned the fact that he had ‘the shits’ the day before, more than once. Don’t we all love an honest pop star!? It certainly helps that he is a talented songwriter with moving songs and a voice that carries the emotions in his lyrics with a lot of power.

Back to Bastille! Before the concert started, I wondered what the point of this tour was, as they have not released their third album yet (frontman Dan promised it is coming this year). During the show however, you realize they actually did drop quite some new material since Wild World. They start off with last year’s one off single ‘Quarter Past Midnight’, which proved to be a great opener to warm up the audience. They play their Craig David collaboration ‘I Know You’, showing Dan’s voice is perfectly suitable for R&B too. Seeb collaboration ‘Grip’ gives the show an EDM twist if only just for a moment. Bright soundtrack ‘World Gone Mad’, released at the end of 2017 is one of the more stripped back moments of the night, which Dan performs while laying down on a couch on stage, while support act Akine joins him for the verses. Lewis Capaldi is also invited back to perform ‘Bad Blood’ with them, showcasing his flawless vocals once more, after bringing a bag with beers which he hands out to the band members as a thank you for bringing him on tour.

The build up in the Still Avoiding Tomorrow setlist is well balanced. The band plays singles like ‘Things We Lost In The Fire’ and ‘Send Them Off!’ early on to keep the audience focused and the fans in the front immediately have their hands in the air while they jump and down. They are following the example of Dan and drummer Chris Wood, who turns out to be great at instigating audience participation. Dan keeps his energy levels up for the whole show, dancing his butt off to the songs like it is the first time he gets to perform them live. The hoodie wearing pop star never loses control over his characteristic vocals either. He is the kind of show man that lets the music speak for him, although he does take a moment to talk about the state of the world, name dropping president Trump and Brexit, before playing ‘The Currents’, a song about people who misuse their platform to spread hate. The audience seems to quickly get behind him on that one!

Seeing Bastille live, makes you realize how bop heavy their discography actually is. Most of the tunes they play are upbeat and they make them sound even more explosive live. They sure saved the best for last by letting every single soul in the Ziggo Dome sing along to ‘Pompeii’ and ‘Good Grief’, following those highlights up with an impressive vocal performance of ‘Laura Palmer’. Just when you think the climax has happened, they play ‘Of The Night’, a mash up of ‘Rhythm Is A Dancer’ and ‘Rhythm Of The Night’, which makes the Ziggo Dome explode! The men disappear from the stage for a moment, but return quickly for an encore, playing their highly successful Marshmello collaboration ‘Happier’, with yellow balloons dancing around above the front rows. For the last song of the night, ‘Flaws’, Dan walks through the crowd, all the way to the back of the venue, to party with the fans over there. This high energy, perfectly executed pop show makes me hope they release their next album soon so they come for another tour!


Concert Recensie: Bastille – Still Avoiding Tomorrow tour in Ziggo Dome

Bastille sluit Still Avoiding Tomorrow tour af in Ziggo Dome
Het lijkt wel alsof de mannen van Bastille continu op tour zijn. De Britse indie pop band liep na het verschijnen van tweede plaat Wild World aan het einde van 2016 alle grote internationale festivals en concertzalen af. De opvolger is nog niet verschenen en toch besloten Dan Smith en zijn muzikanten om wat zalen in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa nog eens aan te doen met de Still Avoiding Tomorrow tour. Ze sluiten een concertreeks van twee maanden af in stijl met een terugkeer naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

Bastille heeft ditmaal twee support acts meegebracht. Als eerste stapt de Oekraïnse tiener Akine op het podium met werk van haar vorig jaar uitgebrachte debuut EP. Ze wordt opgevolgd door de Schotse singer-songwriter Lewis Capaldi, die momenteel op 1 staat in de Britse hitlijsten met zijn prachtige single ‘Someone You Loved’. Hij blijkt niet alleen te beschikken over een adembenemend mooi stemgeluid, maar ook over een goede dosis humor. Hij vertelt het publiek aan het begin van zijn set dat ze de avond van hun leven zullen beleven als ze toevallig van dikke mannen met verdrietige liedjes houden. Hij vertelt honderduit over zijn diarree aanval van de dag ervoor en waarschuwt zijn publiek voor de sterke singles ‘Grace’ en ‘Someone You Loved’ die hij tot het einde heeft bewaard. Als je de eerste vier niets vond, dan vind je de laatste twee ook niet leuk, zo stelt hij. Wij houden wel van een eerlijke popster! Het helpt natuurlijk mee dat hij prachtige liedjes heeft geschreven die hij met vele emotionele kracht in zijn rauwe vocalen opvoert.

Weer terug naar Bastille! In de aanloop naar het concert vroeg ik mij toch enigszins af wat het doel van deze tour is, gezien de band geen nieuwe plaat klaar heeft (Dan belooft dat het derde album dit jaar zal verschijnen). In de loop van de show realiseer je je ineens dat ze toch al best wat nieuw materiaal hebben uitgebracht sinds hun vorige album, in de vorm van mixtapes en samenwerkingen. Ze beginnen de show gelijk met de in 2018 uitgebrachte single ‘Quarter Past Midnight’, dat een goede opener blijkt te zijn waar het publiek direct warm voor draait. Verder brengen ze Craig David samenwerking ‘I Know You’ ten gehore en bewijst frontman Dan’s stem zich ook prima te lenen voor R&B. De band maakt een uitstapje naar EDM met Seeb samenwerking ‘Grip’. Bright soundtrack ‘World Gone Mad’ vormt één van de weinige rustpunten van de show, waarvoor Dan liggend plaatsneemt op een ronddraaiend bankstel, terwijl voorprogramma Akine nog even terugkomt om mee te zingen. Ook Lewis Capaldi komt terug op het grote podium om met de band ‘Bad Blood’ te spelen, maar niet voordat hij de band op biertjes uit zijn tasje trakteert om hen te bedanken voor de gezamenlijke tour.

De setlist van de Still Avoiding Tomorrow tour is slim opgebouwd, door het publiek in het begin net genoeg hitjes te geven om hun aandacht vast te houden, maar tegelijkertijd genoeg achter de hand te houden om tegen het einde pas echt goed uit te gaan pakken. ‘Send Them Off!’ en ‘Things We Lost In The Fire’ komen vroeg voorbij en zorgen er gelijk voor dat alle handen rond de voorste rijen in de lucht gaan. Ze volgen het voorbeeld van frontman Dan, maar ook drummer Chris Wood, die zeer goed blijkt in het opzwepen van zijn publiek. Dan danst de gehele show door op zijn eigen nummers met een enthousiasme alsof het de eerste keer is dat hij ze live mag spelen. Hij houdt zijn stem echter ten alle tijden onder controle. De voornamelijk in een trui met capuchon gehulde zanger is niet een showman van veel woorden, al heeft hij wel wat Nederlandse zinnetjes ingestudeerd en noemt hij president Trump en Brexit bij het aankondigen van ‘The Currents’, dat gaat over mensen die hun machtspositie misbruiken voor het verspreiden van haat. Het publiek staat gelijk achter hem!

Wat vooral opvalt na het bezoeken van een show van Bastille, is dat bijna al hun materiaal enorm catchy en opzwepend is. Live klinken de tracks echter nog explosiever. Het venijn zit zeker in de staart bij deze show als ze ‘Pompeii’ ten gehore brengen dat door de hele Ziggo Dome luidkeels wordt meegezongen. Ook tijdens ‘Good Grief’ en een krachtige uitvoering van ‘Laura Palmer’ gaan de voeten van de vloer. Net als je denkt dat het hoogtepunt is geweest, zet de band ‘Of The Night’, een mash up van ‘Rhythm Is A Dancer’ and ‘Rhythm of the Night, in waarbij het dak er volledig afgaat. De mannen verdwijnen vervolgens even van het podium om al snel terug te keren voor het toegift. Ze zetten hun grote hit met Marshmello, ‘Happier’, in en ineens vliegen er overal gele ballonen over de eerste rijen. Voor het allerlaatste liedje van de avond, ‘Flaws’, loopt Dan door het publiek naar de andere kant van de zaal om daar ook even met zijn fans te feesten. Deze opzwepende pop show doet mij in ieder geval hopen dat ze snel weer een album af hebben waarmee ze wederom op tour gaan!

One thought on “Concert Review: Bastille – Still Avoiding Tomorrow Tour at Ziggo Dome, Amsterdam

Leave a Reply