Concert Review: Nielson – Diamant Tour at Paradiso, Amsterdam

Nielson Diamant Tour

SCROLL NAAR BENEDEN VOOR NEDERLANDS.

Nielson takes over Paradiso with fresh new sound
The past few months have been some of the most successful in Nielson’s career. The Dutch singer-songwriter who had his breakthrough in the de show ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ launched his most recent album Diamant (Diamond) in October last year. Although the title track did a decent job as lead single, it wasn’t until he dropped the track ‘IJskoud’ (cold as ice) that he started to dominate the charts. The track has been all over the popular radio stations for months now and there is hardly a sign of slowing down. He also made it into the final of the hugely popular mysterious game show ‘Wie Is De Mol’. As part of his Diamant Club Tour, he played Paradiso in Amsterdam on Thursday Night.

With a band of five men by his side, Nielson appears on stage right on time and surprisingly starts off with his massive recent hit ‘IJskoud’. While most artists would have saved a success like this until the very end, Nielson does the exact opposite and his fans do not seem to mind it. He also plays ‘Diamant’ early on, but he luckily has a lot more to give later on too. His latest album has heaps of strong pop tunes with catchy choruses and modern productions, influenced by electro, R&B and hiphop. The show is focused on this new sound for the most part and the fans seem to dig it. The young girls, couples and families all know the lyrics to most tracks and sing on the top of their lungs. The atmosphere in the Amsterdam venue is carefree and uplifting.

Songs like ‘Vuurwerk’, ‘Als Het Niet Over Rozen Gaat’ and ‘Underdog’ all sound excellent live. His band plays flawlessly and makes every track swing even more in a live setting, while Nielson himself performs every verse and chorus with passion. He proves himself to be an excellent vocalist, but also knows how to get his audience to do what he wants. He has this irresistible ‘boy-next-door’ image and loves to interact with his fans on a personal level. During his song ‘Doen Durven of de Waarheid’, which is the Dutch version of ‘Truth Or Dare’, he plays the game with a fan who then has to sing part of the song with him through the microphone. Before the show he asked his fans to send in stories about the people they were planning to visit the concert with. He wanted to know who could use some positivity in their lives and picked one person after going through all the messages. A young girl was summoned to the stage where he sat down with her on the edge, singing her the song ‘Niks Aan De Hand’ to tell her everything will be okay. It was a sweet moment that shows how Nielson likes to keep his audience close.

To match his more upbeat, smoothly produced new sound, Nielson even practiced some small bits of choreography together with his two guitarists. His enthusiasm is endearing to watch and every single song receives a whole lot of love from the audience. Of course he also takes time play some of his earlier successes, as he explains, he does not want to forget where he came from. His break out hit ‘Beauty & the Brains’ is performed in a slick new arrangement that matches his new sound, while ‘Hoe’ (which means ‘how’, just to be clear) and ‘Mannenharten’ are performed in a version closer to their original. As an encore he sings the moving ‘Middernacht’, one of the highlights of his new record, as well as a Dutch translation of The Script’s ‘The Man Who Can’t Be Moved’ (he did the same earlier in the night with Zedd’s ‘The Middle’). Of course his smash hit ‘Sexy Als Ik Dans’ is the only fitting end to this show as everyone in Paradiso throws their arms in the air once more as they sing along loudly.

Nielson ruled Paradiso with his easily accessible pop songs. The friendly pop star takes time to interact with his fans, delivers a strong vocal performance and proves himself to be quite the showman. A showman who is visibly overwhelmed by the huge cheers and applause he receives at the end of his excellent show.


Concert Recensie: Nielson – Diamant Tour in Paradiso, Amsterdam

Nielson pakt Paradiso in met frisse sound
De carrière van Nielson zit de laatste maanden weer behoorlijk in de lift. De Nederlandstalige popartiest die bij het grote publiek doorbrak door zijn deelname aan De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, bracht vorig jaar oktober zijn derde plaat Diamant uit. Hoewel de titeltrack het niet onverdienstelijk deed als eerste single, was het niet tot derde single ‘IJskoud’ verscheen, dat Nielson weer in de hoogste regionen van de hitlijsten terecht kwam. Het lied is na maanden nog steeds niet van de radio af te slaan. Daarnaast was hij wekelijks te zien in het immens populaire programma Wie Is De Mol waar hij het tot de finale schopte. Als onderdeel van zijn Diamant Club Tour, die hij in het najaar vervolgt in andere zalen in Nederland, speelde hij op donderdagavond Paradiso plat.

Met een band van vijf man sterk betreedt hij om stipt half 9 het podium en begint gelijk met zijn grote recente hit ‘IJskoud’. Hoewel de meeste artiesten deze tot het laatst hadden bewaard, begint Nielson gelijk vol gas en dat kan het publiek wel waarderen. Ook ‘Diamant’ komt al snel voorbij, maar het is niet zo dat hij daarna zijn kruit al verschoten heeft. Zijn recente plaat staat vol met pakkende, modern geproduceerde popliedjes met invloeden uit elektro, hiphop en R&B. De nadruk tijdens de show ligt dan ook vooral op deze frisse nieuwe stijl en dat lijkt het publiek wel te bevallen. Zowel de jonge meiden, de stelletjes en de gezinnen weten het merendeel van de liedjes die ze voorgeschoteld te krijgen mee te zingen en de sfeer zit er dan ook de gehele show goed in, in de Amsterdamse poptempel.

Liedjes als ‘Vuurwerk’, ‘Als het Niet Over Rozen Gaat’ en ‘Underdog’ komen live uitstekend uit de verf. De band speelt strak en laat de liedjes live swingen en Nielson brengt elk couplet en refrein met verve. Naast dat hij een vocaal sterk optreden aflevert, weet hij zijn publiek ook goed te bespelen. Ik krijg er normaal een beetje jeuk van wanneer mensen over artiesten zeggen dat ze ‘zo gewoon zijn gebleven’, maar bij Nielson is dit wel degelijk onderdeel van zijn aantrekkingskracht. Hij komt over als ‘boy-next-door’ die graag op een persoonlijk niveau met zijn fans wil communiceren. Tijdens het lied ‘Doen, Durven of de Waarheid’ vraagt hij het publiek wat zij zouden kiezen en een meisje dat ‘doen’ kiest wordt aangewezen om een stukje met Nielson door de microfoon mee te zingen. Voorafgaand aan de show plaatste de zanger via Instagram een oproep aan de bezoekers van de show om hem een berichtje te sturen als ze hun vriend/vriendin of familielid in het zonnetje wilde zetten. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven wat het voor Nielson moeilijk maakte om één reactie uit te kiezen. Uiteindelijk was Fleur de gelukkige die op de rand van het podium mocht komen zitten terwijl Nielson een arm om haar heen sloeg en het lieve liedje ‘Niks Aan De Hand’ voor haar zong.

Voor zijn strakke, dansbare nieuwe sound heeft Nielson zelfs hier en daar een aantal danspasjes ingestudeerd samen met zijn twee gitaristen. Zijn plezier op het podium werkt aanstekelijk en elk lied krijgt dan ook veel respons uit de zaal. Naast al het nieuwe werk is Nielson, zoals hij het zelf zegt, natuurlijk ook nog niet vergeten waar hij vandaan komt. Zijn doorbraak single ‘Beauty & The Brains’ steekt hij in een nieuw jasje wat beter bij zijn huidige sound past, terwijl ‘Hoe’ en ‘Mannenharten’ wel in hun originele arrangement worden gespeeld. Als toegift speelt hij het prachtige ‘Middernacht’, één van de hoogtepunten van zijn laatste plaat, en ‘De Man Die Niet Kan Gaan’ wat een vertaling is van The Script single ‘The Man Who Can’t Be Moved’ (iets wat hij eerder op de avond ook al met Zedd hit ‘The Middle’ deed). Natuurlijk is zijn hit ‘Sexy Als Ik Dans’ de enige passende afsluiting waarbij Paradiso nog eenmaal de handen in de lucht doet en uit volle borst meezingt.

Nielson pakte Paradiso volledig in met zijn aanstekelijke meezingers. De sympathieke zanger maakt tijd voor zijn publiek, staat vocaal zijn mannetje en laat zien dat hij in de afgelopen jaren absoluut uitgegroeid is tot een showman. Maar wel een showman die zichtbaar overweldigd geniet van het groots applaus dat hij aan het einde van de avond in ontvangst mag nemen.

Leave a Reply