Concert Review: Duncan Laurence at Zonnehuis, Amsterdam

Duncan Laurence.jpg

Scroll naar beneden voor Nederlands.

CHECK OUT OUR INTERVIEW WITH DUNCAN LAURENCE!

Duncan Laurence introduces new music in his first concert
The life of Dutch singer-songwriter Duncan Laurence changed drastically when he was chosen to represent his country in the Eurovision Song Contest. His track ‘Arcade’ was received overwhelmingly positively and he became the one to beat in the competition that will start on the 14th of May. Eurovision all of a sudden gives him a quickly growing following and as he has been working on his own songs for a good while, it was finally time for his first proper headlining solo concert. He showed us his future is bright with a lot of new material during his show in Zonnehuis, Amsterdam.

Duncan Laurence managed to sell out his first concert and was lucky enough to bring a band of nine with him, consisting of drums, piano, two backing vocalists, guitar and strings. Together they created a beautifully full, almost orchestral sound. Early on in the show, he tells the crowd they are experiencing a premiere, as this is the first time he plays most of the songs to an audience. It is clear that the people who came to see him live, enjoy what they get to hear, as every song is received with loud cheers and applause, which seems to overwhelm the star of the evening more than once. It must have been so exciting yet slightly scary for him to finally share what he has been working on and for him to receive such warm and enthusiastic feedback, must be a dream come true.

Laurence has remained mysterious about the possibilty of releasing an EP or album, but tonight he showed he has enough strong material to fill either one! His sound seems diverse with some cinematic, slightly dark, bombastic singer-songwriter pop as well as more easy-going anthemic radio pop. He plays about ten new tracks and there is not a single weak one in the bunch. He performs the atmoshperic opening tune mostly in the dark and it echoes the haunting style of British band London Grammar, while the more upbeat and soulful ‘Tomorrow’ could have been part of an Emeli Sandé album with its little gospel twist going on in the live version. Halfway through the show he plays an uplifting, anthemic pop song, possibly titled ‘The Greatest’, that could thrive on an electronic pop production. The last song he sings before the big finale with ‘Arcade’ is an upbeat guitar pop song with a big singalong chorus which could easily make waves on Dutch radio.

Laurence also performed the heartbreaking piano ballad ‘Wake Up Love’, which was rumoured to be the Eurovision entry for a bit under the name ‘I Miss You’. It is an absolutely gorgeous track with a strong emotional power through simple, yet effective lyrics. It also shows off the wide range of Laurence’s vocals, which shine on every single note throughout the night, as he easily manoeuvres between deep tones and sky high notes. He uses his incredible range in every song and his high notes will definitely become characteristic to his music. Duncan also proved himself to be a proper performer who uses his whole body to get the messages of his songs across. He took the time to talk to his fans and followers and comes across as a down to earth professional who has a big passion for writing his own songs and it was endearing to watch how excited he was to finally be able to share his work.

Of course Laurence ended the concert with his Eurovision song ‘Arcade’ in a delicate arrangement with prominent strings. It was another goosebump inducing live version that builds up the hype before Eurovision finally begins. Duncan Laurence is about to impress Europe with ‘Arcade’, but showed us tonight that he has much more to offer than this one song. The songs he performed tonight could easily form an excellent debut album. Duncan Laurence is here to stay after Eurovision and let us hope he will release some more new music soon!


Concert Recensie: Duncan Laurence in het Zonnehuis, Amsterdam

Duncan Laurence stelt nieuwe muziek voor tijdens eerste concert
Het leven van de Nederlandse singer-songwriter Duncan Laurence is in de afgelopen maanden in rap tempo veranderd. Zonder grote bekendheid bij het publiek werd hij aangekondigd als de Nederlandse vertegenwoordiging op het Eurovisie Songfestival en toen zijn lied ‘Arcade’ werd voorgesteld, had iedereen het over hem. Hij ontpopte zich in rap tempo tot de topfavoriet van het festival. Met een snel groeiende fanclub en alle liedjes die hij in de afgelopen jaren heeft geschreven maar nooit een groot publiek bereikten, was het dan ook een logische stap dat hij een concert zou geven voor zijn vertrek naar Tel Aviv, waar Eurovisie dit jaar plaatsvindt. Hij liet zien dat hij een rijke carrière voor zich heeft met indrukwekkend eigen materiaal tijdens zijn eerste soloconcert in het Zonnehuis te Amsterdam.

Het lukte Duncan Laurence met gemak om zijn eerste echte concert volledig uit te verkopen en hij mocht het podium betreden met een band van negen dames en heren die drums, piano gitaar, achtergrondvocalen en strijkers op zich namen. Samen creëren ze een warm, vol geluid dat haast als een orkest aandoet. Laurence vertelt het publiek al snel dat ze een primeur gaan beleven, omdat het de eerste keer is dat hij de meeste van de nummers live gaat spelen. Het blijkt al snel dat het hen wel bevalt wat ze te horen krijgen, gezien elk lied met luid applaus en gejoel ontvangen wordt, waar de ster van de avond meerdere keren van onder de indruk lijkt te zijn. Het moet ontzettend spannend voor hem zijn geweest om de liedjes waar hij al zo lang aan werkt eindelijk te kunnen delen en deze hartelijke ontvangst had hij waarschijnlijk niet durven dromen.

In interviews blijft Laurence geheimzinnig over het uitbrengen van een album of EP, maar vanavond blijkt dat hij in ieder gevoel genoeg uitstekend materiaal heeft om er één te vormen. Zijn stil valt het beste te omschrijven als filmische, soms duistere singer-songwriter pop met grootse vocalen en bombastische refreinen, maar hij schuwt makkelijk in het gehoor liggende radiopop-refreinen ook niet. Hij stelt zo’n tien nieuwe liedjes voor, waartussen geen enkele zwakke schakel te vinden valt. Hij begint klein met een atmosferische ballade uit het straatje van de Britse band London Grammar, terwijl het soulvolle, opzwepende ‘Tomorrow’, dat live ook een gospelvibe meekrijgt, niet had misstaan op een plaat van Emeli Sandé. Halverwege de show speelt hij een pakkende track die mogelijk de titel ‘The Greatest’ draagt. Dit zou een uitstekende elektronische popsong kunnen worden in de studio. Met het laatste lied wat hij zingt (voor ‘Arcade’ natuurlijk), laat hij het publiek meedoen met een eenvoudig mee te zingen refrein dat zo de Nederlandse radio op kan.

Hij bracht ook het breekbare ‘Wake Up Love’ ten gehore, wat online bekend werd onder de titel ‘I Miss You’ en waarvan even gedacht werd dat het de songfestivalinzending zou worden. Het is een prachtig liedje met een zware emotionele lading in een simpele, maar zeer effectieve verwoording. Het lied laat ook zijn grote bereik horen, wat ongetwijfeld karakteristiek voor zijn muziek gaat worden. Gedurende het hele concert raakt hij alle noten en manoeuvreert hij makkelijk van lage, diepe tonen naar hoge noten. Laurence is een sterke performer die de emoties van zijn liedjes met zijn hele lichaam kracht bijzet. Tussen de liedjes door maakt hij tijd voor een praatje met het publiek. Hij komt naturel en bescheiden over en de passie die hij heeft voor het schrijven van zijn eigen liedjes straalt gedurende het hele optreden van hem af.

Natuurlijk sluit Laurence af met songfestivalbijdrage ‘Arcade’, dat hij in een prachtig arrangement met strijkers brengt. Het was weer een uitstekende vertolking die kippenvel veroorzaakt en vertrouwen geeft voor het grote podium in Tel Aviv. Duncan Laurence gaat in Europa hoge ogen gooien met ‘Arcade’, maar laat ons nu al horen dat hij nog meer in zijn mars heeft. De liedjes die hij vanavond heeft vertolkt kunnen een uitstekend debuutalbum vormen en laten we hopen dat hij snel na het songfestival hier iets van uitbrengt!

Leave a Reply