Concert Review: Maroon 5 – Red Pill Blues Tour at Ziggo Dome, Amsterdam

maroon 5 tour.jpg

Scroll naar beneden voor Nederlands!

Maroon 5 serves their fans catchy pop choruses and guitar solos
After their last concert back in 2015, it was about time that the guys of Maroon 5 returned to the Netherlands. With about fifteen years of hit singles including ‘This Love’ and ‘Moves Like Jagger’, the band is still very much present on radio and in the charts. To promote their sixth record Red Pill Blues, the band around lead singer Adam Levine decided to go on a world tour. On Monday night they stopped in a sold out Ziggo Dome in Amsterdam and our reporter Marjolein Vos was there! She saw how the band turned the Ziggo Dome into a party in no time!

Those who arrived at the concert venue in time, had to wait quite a while to see the band they came for, as there were two supporting acts, starting with dj Mrmailbox. As he had to perform in front of a mostly empty arena, he was struggling to make people dance with his beats. His mixes were decent, but it was not enough to properly get the crowd going early on.

Next up was Norwegian pop star Sigrid who had more success at entertaining the crowd. Together with her band, she played an upbeat show with excellent pop tunes like ‘Basic’ and the hit single ‘Strangers’ that sounded familiar to a lot of tonight’s visitors too. With a great set of songs and strong vocals she impresses the audience that did not come to see her tonight. After she sits down behind the piano to perform the ballad ‘Dynamite’ she receives the massive applause she deserves.

Around 9:15pm, it is finally time for Maroon 5 to kick off their concert. Although the fans seem somewhat timid during first song ‘What Lovers Do’, everyone sings along at the top of their lungs by the time ‘Payphone’ starts. It soon becomes clear that the widely criticized Superbowl halftime show the band did, is not representative for what they serve during concerts. Levine has his vocals under control most of the time, and the pace is high throughout the show. The men fire hits like ‘Misery’ and ‘Animals’ at us while almost leaving no time to receive an applause. Other than Levine, the other members play an excellent show with impressive guitar solos and a generally more rocky vibe than on record.

It is easy to hear that ‘Moves Like Jagger’ is still one of the all-time favourites of the Maroon 5 fans in the building. As soon as the first notes play, even the people in the seated areas jump up to dance and sing along. This seems to give Levine the necessary energy to keep on going. He seems to struggle vocally at times, but the men behind him help him out, as well as the audience of course.

After the band members leave the stage for the first time, they come back to take a moment to perform a cover of ‘Forever Young’ that then turns into ‘Girls Like You’, one of their most recent hits. With ‘She Will Be Loved’ and ‘Sugar’ they close the show and especially the latter makes for the highlight of the evening. Maroon 5 easily exceeded my expectations based on the Superbowl. Here’s hoping they will return sooner with new music and a new tour next time!

Written by Marjolein Vos


Concert Recensie: Maroon 5 in Ziggo Dome, Amsterdam

Maroon 5 geeft het publiek pakkende poprefreinen sterke gitaarpartijen
Na hun laatste concert in Nederland in 2015, was het wel weer tijd dat de heren van de Amerikaanse popband Maroon 5 voet op Nederlandse bodem zetten. Met zo’n vijftien jaar aan hits als ‘Moves Like Jagger’ en ‘This Love’ op zak, is Maroon 5 niet meer weg te denken van de radio of uit de hitlijsten. In het kader van hun zesde album Red Pill Blues deed de band een uitverkocht Ziggo Dome aan en onze reporter Marjolein Vos was erbij! Zij zag hoe Adam Levine en zijn mannen de zaal snel op z’n kop wisten te zetten.

De bezoekers van het concert die op tijd kwamen, moesten echter wel even geduld hebben. Niet eenmaal, maar zelf tweemaal worden de gasten opgewarmd door voorprogramma’s. Eerst was het de beurt aan DJ Mrmailbox die een half lege zaal moest zien te vermaken met zijn beats. Misschien dat dit ook de reden was dat ondanks de DJ goed zijn best deed en hij lekkere mixes neerzette, het aanwezige publiek toch niet echt losging op een enkeling na.

Een ander verhaal was het bij Sigrid. De Noorse zangeres en songwriter had al een stuk meer publiek en wist er samen met haar band een feestje van te maken. Met heerlijke pop songs als ‘Basic’ en het voor vele aanwezigen bekendere ‘Strangers’ zet ze een overtuigend voorprogramma neer. Ook vocaal komt de popster goed uit de verf. Dit wordt overigens helemaal duidelijk als ze zelf achter de piano duikt om het nummer ‘Dynamite’ te zingen en spelen. Van het publiek krijgt Sigrid dan ook een groot applaus.

Om 21.15 uur krijgen de concertbezoekers dan eindelijk waar ze op hebben gewacht. Waar het publiek nog lichtelijk rustig lijkt na de eerste song ‘What Lovers Do’, gaat vervolgens bij ‘Payphone’ bij menigeen de meezingstrot open. Het wordt vrijwel meteen duidelijk dat het lauw ontvangen optreden bij de Superbowl achter ons ligt, want Adam Levine staat vanavond het grootste deel van de tijd vocaal wel zijn mannetje. Overigens was het wel te hopen voor de bezoekers dat ze bij de les waren, want tot het nummer ‘Cold’ gingen de nummers praktisch in één moeite door en was er weinig tijd voor applaus. Hits als ‘Misery’ en ‘Animals’ vliegen je om de oren en het publiek is bij ieder nummer even enthousiast.  Naast Adam Levine spelen ook de andere bandleden een strakke show met gitaarsolo’s en ietwat zwaarder geluid dan op plaat.

Duidelijk is wel dat ‘Moves Like Jagger’ nog altijd één van de favorieten is van de fans van de band. Zodra de eerste tonen klinken, springen ook de mensen op de eerste en tweede ring op om een dansje mee te wagen en ook dit geeft Levine weer kracht om het liedje vocaal in orde af te maken. Duidelijk is wel dat niet alle liedjes hem deze avond even goed afgaan, maar gelukkig zijn er de mannen achter hem die het opvangen en natuurlijk het publiek zelf.

Nadat de heren het podium verlaten om vervolgens terug te keren, pakt Levine nog een momentje voor een cover. ‘Forever Young’ klinkt het door de speakers van Ziggo, dat vervolgens overgaat in ‘Girls Like You’. Met ‘She Will Be Loved’ en ‘Sugar’ is de toegift compleet en met die laatste eindigt het concert op een absoluut hoogtepunt. Maroon 5 wist mijn verwachtingen na de Superbowl met gemak te overtreffen en hopelijk keert de band met nieuwe muziek snel weer terug naar ons land.

Geschreven door Marjolein Vos

3 thoughts on “Concert Review: Maroon 5 – Red Pill Blues Tour at Ziggo Dome, Amsterdam

  1. Zijn stem onder controle? niet echt !!! alleen in de hoogte wat meer wat op een avond kattengejank uitdraaide…het was ronduit te snel en te slecht. Er was geen gevoel en zo goed als geen interactie met het publiek die wel vragende partij was. Als het concert van 2015 100% scoorde, gisteren amper 45%. Een teleurgestelde fan.

  2. I’ve been to the same concert in the Madison Square Garden last year in October. Last night’s concert in the Ziggo Dome was not even 40% of the show they gave in NYC. I was so impressed by the light show in the MSG that I wanted to see what the Ziggo Dome had prepared to match that – I was very disappointed. Adam looked tired, bored and low-spirited. His voice was ok but the acoustics were horrendous – ear plugs were a must. The schedule for the evening was also a source of frustration for many – Sigrid on the stage for 45 mins and then a break of 30 mins until the main act…?!
    Lots of lessons learnt for the organizers….

Leave a Reply