Concert Review: Christina Aguilera – The X Tour at Ziggo Dome, Amsterdam

christina aguilera x tour

Scroll naar beneden voor Nederlands

Christina Aguilera serves ad libs, glitter and confetti but her show lacks pace
American pop super star Christina Aguilera recently celebrated 20 years in the music industry as her first hit single ‘Genie In A Bottle’ was released back in 1999. Together with Britney Spears, she lead a new generation of female pop stars and was often considered vocally the strongest of her peers. Last year, Aguilera finally returned with Liberation, her first album since 2012. Tonight she finally came back to the Netherlands for her first concert here in thirteen years. She proved to us those pipes are still as strong as back in 2006.

Aguilera brought out New Zealand band Drax Project to be her supporting act. The four guys bring a swinging mix of pop, R&B and jazz in which the saxophone plays a major role. Leading man Shaan Singh both sings and plays the instrument with which he creates some catchy post-chorus drops. They perform excellent covers of Justin Timberlake’s ‘Cry Me A River’ and Ginuwine’s ‘Pony’ as well as their infectious hit ‘Woke Up Late’ and the hook serving tune ‘Natural Selection’. They deliver an energetic and enjoyable show.

Around 9pm it is Xtina’s turn. She kicks off the show sitting on a chair at the top of stairs, singing the title track to her 2010 album Bionic which turns into 2012 single ‘Your Body’ halfway through. We properly get started when she performs an updated version of her 90s classic ‘Genie In A Bottle’, showing off her characteristic vocals while belting over the original melody line. Aguilera brought a full band of which the members are positioned on each side of the stairs while the leading lady herself is constantly surrounded by a big group of dancers. From start to finish she delivers a completely pop star worthy show with video interludes, numerous costumes, flashy choreography and confetti flying around the hall at three occasions.

All the ingredients needed to completely overwhelm her fans after 13 years, one would say. Unfortunately the crowd never really gets ecstatic, which might have to do with the lack of pace in the show. Aguilera seems to do a medley most of the time as she only performs a handful of songs from start to finish while she sings only a verse and a chorus of others. This of course should speed up the pace and give as many fans as possible at least bits of their favourite songs, but this strategy does not pay off when Aguilera walks off stage to change her costume seemingly every couple of minutes, sometimes even after two songs. The band or the dancers step in to entertain the crowd or another video is playing. Although the visuals are great, it was a missed opportunity to play a track like ‘Fall In Line’ just on video, as it is one of the best tunes of her most recent record, which deserved a live rendition. Her performance could have easily done with two or three less costume changes to have her spend more time on stage to actually sing.

Because when she sings, she still hits those earth shattering big notes. Aguilera often lets her backing vocals do the main melody line and lyrics, while she just freestyles with her characteristic ad libs. It sometimes makes it hard for the crowd to sing along, but they cheer her on when she successfully works her way through the climax of the ballad ‘The Voice Within’ or when she plays with our expectations when giggling before hitting that iconic first note in the retro pop banger ‘Ain’t No Other Man’. Although those vocal fireworks are all great and what you expect at a Christina Aguilera concert, she impresses with fragile and stripped back vocal work when she sits down with her backing singer to perform her A Great Big World duet ‘Say Something’.

While the church like staging for Liberation tracks ‘Maria’ and ‘Twice’ is beautiful and she sings the hell out of both tunes, her biggest hits form the most memorable moments of the night. ‘Dirrty’ still sounds as exciting 17 years later and the performance of ‘Lady Marmelade’ turns into a joyful glitter fest with her backing dancers. As expected, ‘Beautiful’ is a moving singalong moment and her loud and powerful rendition of pop-rock independence anthem ‘Fighter’ would have been the perfect closer of the night. The choice of an encore with Lotus (2012) album track ‘Let There Be Love’ is understandable because of its message and upbeat pop dance style, but this show deserved a proper hit to end with a bang.

Although Christina Aguilera’s The X Tour is certainly not flaw free in terms of build up and pace, the pop star shows she still has got what it takes to give a big show and shine vocally.

STILL HAVEN’T HAD ENOUGH OF XTINA? CHECK OUT MY TOP 20 OF HER BEST SINGLES!


Concert Recensie: Christina Aguilera in Ziggo Dome, Amsterdam

Christina Aguilera serveert uithalen, glitter en confetti, maar mist tempo
Amerikaanse superster Christina Aguilera vierde onlangs haar twintigjarig jubileum in de muziekindustrie nadat haar doorbraakhit ‘Genie In A Bottle’ in 1999 verscheen. De zangeres leidde samen met Britney Spears een nieuwe generatie aan vrouwelijke popsterren en werd vaak als vocaal de sterkste van haar collega’s gezien. Vorig jaar keerde ze eindelijk terug met Liberation, haar eerste album sinds 2012. Maandagavond kwam ze eindelijk naar de Ziggo Dome in Amsterdam voor haar eerste show in dertien jaar op Nederlandse bodem. Ze bewijst dat haar strot nog net zo krachtig is als in 2006.

Aguilera nam de Nieuw-Zeelandse band Drax Project op sleeptouw als haar voorprogramma. De vier mannen zetten een swingende mix van pop, R&B en jazz neer met een prominente rol voor de saxofoon. Frontman Shaan Singh zingt niet alleen, maar levert ook pakkende hooks met het blaasinstrument. Ze zetten uitstekende covers neer van Justin Timberlake’s ‘Cry Me A River’ en R&B-klassieker ‘Pony’ van Ginuwine, maar ook hun eigen materiaal waaronder hitsingle ‘Woke Up Late’ en het melodieuze popliedje ‘Natural Selection’ klinkt fijn. Ze leveren een energiek en vermakelijk voorprogramma.

Om 21:00 uur is het de beurt aan Xtina die haar show op een stoel bovenaan een trap begint met de titeltrack van Bionic (2010) dat verandert in single ‘Your Body’ uit 2012. Het feest kan pas echt beginnen als ze daarna een frisse versie van haar 90s hit ‘Genie In A Bottle’ inzet en volbrengt met haar karakteristieke uithalen. Aguilera heeft een volledige band meegebracht die aan beide kanten van de trap gepositioneerd zijn. De diva zelf wordt gedurende de hele show omringd door een groep dansers. Ze levert een popsterwaardige show met video’s, verschillende outfits, flitsende choreografie en confetti op maarliefst drie momenten.

NOG GEEN GENOEG VAN CHRISTINA AGUILERA? BEKIJK MIJN TOP 20 VAN HAAR BESTE SINGLES!

Daarmee heb je alle ingrediënten voor een geslaagde show wel bij elkaar zou je denken. Toch wil het niet echt lukken om het publiek compleet los te laten gaan. Dit zou zomaar eens met het tempo van het optreden te maken kunnen hebben. Aguilera behandelt het grootste deel van het concert als een medley en zingt slechts een handvol liedjes van begin tot einde terwijl van sommige platen slechts een couplet en refrein worden gespeeld. Je zou hierdoor denken dat het tempo er hoog in zit en dit een slimme aanpak is om de meeste fans te bedienen met hun favorite liedjes, maar het werkt niet als Aguilera voor je gevoel elke paar minuten van het podium loopt om een andere outfit aan te trekken. Natuurlijk zorgen de band, dansers en videoschermen voor genoeg afleiding tussendoor, maar een lied als ‘Fall In Line’ van haar meest recente plaat zou gewoon live gezongen moeten worden en niet afgedaan als video interlude. De show had makkelijk afgekund met twee of drie outfits minder als ze daardoor langer op het podium had gestaan om echt te zingen.

Want zingen doet ze nog steeds overtuigend met de ene grootse uithaal na de andere. Aguilera laat haar achtergrondzangers vaak de melodie zingen terwijl ze zelf met volle overgave haar herkenbare ad libs laat horen. Het maakt het voor het publiek soms moeilijk om mee te zingen, maar ze moedigen hun idool aan wanneer ze zich succesvol door de climax van de ballad ‘The Voice Within’ werkt of met de verwachtingen speelt als ze giechelt voordat ze de iconische eerste noot uit de retropop-klassieker ‘Ain’t No Other Man’ inzet. Hoewel dit vocale vuurwerk natuurlijk is waar je voor naar een Christina Aguilera-concert gaat, maakt ze ook indruk door A Great Big World-duet ‘Say Something’ samen met haar achtergrondzanger juist klein en breekbaar te houden.

Hoewel de kerkelijke podiumpresentatie voor ‘Maria’ en ‘Twice’ van het Liberation-album er prachtig uitziet en de liedjes foutloos gezongen worden, zijn het toch de hits die een onwisbare indruk maken. ‘Dirrty’ klinkt nog steeds zo spannend als zeventien jaar geleden en het optreden van ‘Lady Marmelade’ verandert in een heerlijke glitterexplosie met haar dansers. ‘Beautiful’ levert zoals verwacht een prachtig meezingmoment op en het krachtige, rockende onafhankelijkheids-anthem ‘Fighter’ zou de perfecte afsluiter zijn geweest. Toch besluit Aguilera nog terug te komen voor een toegift met het lied ‘Let There Be Love’ van het Lotus-album uit 2012. Hoewel de keuze logisch lijkt door de boodschap en het opzwepende karakter van de plaat, verdient deze show toch echt een bekende hit als slot.

Hoewel Christina Aguilera’s The X Tour zeker geen foutloze popshow oplevert, laat de zangeres wel zien nog steeds over de vocalen en uitstraling te beschikken van een waardige popster.

 

Leave a Reply