Concert Review: Ariana Grande – Sweetener World Tour at Ziggo Dome, Amsterdam

Scroll naar beneden voor Nederlands.

Ariana Grande confirms her global pop star status with Sweetener World Tour
A lot has changed since Ariana Grande last visited Amsterdam. Just days after her Dangerous Woman tour concert in Ziggo Dome in May 2017 took place, the attack after her Manchester show happened. The pop star took a break for about a year and returned in April of 2018 with the single ‘No Tears Left To Cry’. Her career has been a complete whirlwind ever since. She dropped the number 1 albums Sweetener and Thank U, Next with just six months in between and had massive hits with tracks like ‘7 Rings’ and the title track of the second record. She celebrates both albums with the Sweetener World Tour that takes her back to Amsterdam for three nights.

Grande brought duo Social House, with whom she recently recorded the collaboration ‘Boyfriend’, along as first support act. The guys immediately get the party started by jumping around the stage to their own hip hop beats. British R&B star Ella Mai is up next. She sounds great and has proper stage presence, but her modern R&B is not instantly catchy enough to fully grab the attention of the young fandom of Grande at first. Towards the end she does convince them with her hits like ‘Boo’d Up’ and ‘Trip’ as their hands go in the air.

Around 9:30pm, the star of the evening finally takes the stage. After singing the intro ‘Raindrops (An Angel Cried)’ out of sight, she finally appears when singing the Sweetener hit ‘God Is A Woman’. The show starts with a big production with loads of dancers around a moving table, which makes Grande blend in with the background slightly, but once she makes her first round on the runway during ‘Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored’, the loud fans eat out of her hand. The crowd, predominantly consisting of teenage girls, screams for every song they recognize from the first notes, for every high note Grande hits and every dance move she pulls off. Needless to say this means they are screaming the whole night through.

Grande and her team present a fast paced show in which she tries her best to treat her fans to as much of her material as possible. About half of the tracks she performs throughout the show are part of a medley or performed in a shortened version. Although this could get old pretty quick, it works for the type of pop show Grande does. She ends up performing at least one tune of all five of her albums to date, but the focus definitely lies with the two most recent ones, which clearly contain the material the singer believes in the most. Rightfully so, as Grande cemented her status as one of the biggest pop stars of the moment with these tunes. If anything, the concert makes clear that every single track on both albums could have been a hit. ‘Bad Idea’, ‘NASA’ and ‘Sweetener’ are all memorable compositions that properly go off in a live setting and could just as easily go on heavy rotation on radio.

Ariana’s show has its big pop star moments with massive productions, beautiful often space themed visuals and prominent choreography like the staging for ‘Side To Side’, ‘Seven Rings’ and dance pop hit ‘Into You’. Grande does however spend a considerable amount of the show on stage with just her four band members, singing her heart out. She impresses with a heartfelt rendition of ‘Breathin’ that deals with the feeling of having a panic attack as well as a vocally stunning version of ‘Fake Smile’ on which she no longer wants to pretend she is doing well. She delivers some of her finest vocals while belting out to ‘Dangerous Woman’, although the sound quality got considerably lower towards the end of the show, also messing with the energetic performance of ‘Break Free’. By the time the end of the show comes around, with hit singles ‘No Tears Left To Cry’ and ‘Thank U, Next’, the sound gets slightly better again and it all makes for a satisfying climax.

It is safe to say that Grande did everything she should have done to make this show a success: although she uses a backing track, it is easy to tell her vocals are completely on point. Her interaction with the dancers is great and even when alone on stage she oozes star power. Her enthusiasm and passion are very visible, but still it somehow feels like the Sweetener World Tour misses a level of euphoria other concerts do reach. This seems to have to do with the age of the majority of her fans. This generation seems to prefer to record and immediately share footage of the show over actually dancing their butts off. This however does not take away from the fact that Ariana Grande is an absolute star and will be doing arena tours as long as she wants to.


Concert Recensie: Ariana Grande in Ziggo Dome, Amsterdam

Ariana Grande bewijst status van grote popster met concert in Ziggo Dome
Er is veel veranderd sinds Ariana Grande voor het laatst een bezoekje bezocht aan Nederland. Slechts enkele dagen voor de aanslag in Manchester na afloop van haar concert, stond ze met de Dangerous Woman tour in de Amsterdamse Ziggo Dome. Na de traumatische gebeurtenissen verdween Grande voor enkele maanden achter de schermen en keerde in april 2018 terug met de nieuwe single ‘No Tears Left To Cry’. Haar carrière veranderde niet lang daarna in een wervelwind met twee succesvolle albums die binnen zes maanden van elkaar verschenen en grote hits ‘7 Rings’ en ‘Thank U, Next’. Grande viert beide albums met een gestroomlijnde popshow die in de komende weken drie keer in de Ziggo Dome wordt gegeven.

Als voorprogramma heeft Grande het duo Social House meegenomen, met wie ze momenteel de hit ‘Boyfriend’ scoort. De twee mannen springen over het podium op hun eigen beats en weten er gelijk al een klein feestje van te maken. Niet snel daarna is het de beurt aan de Britse Ella Mai die haar spannende en eigentijdse R&B ten gehore brengt. Het is helaas niet simpel en pakkend genoeg om direct het wachtende publiek in pakken, maar Mai is zeker een begenadigd vocaliste met een aanstekelijke persoonlijkheid op het podium. Tegen het einde weet ze Ariana’s fans daar ook van te overtuigen met behulp van de succesvolle singles ‘Boo’d Up’ en ‘Trip’.

Om half 10 is het dan tijd voor de grootste ster van de avond. Ze zingt eerst buiten beeld het intro ‘Raindrops (An Angel Cried)’ waarna ze tevoorschijn komt tijdens een grote productie rondom ‘God Is A Woman’. Met de bewegende tafel en alle dansers om zich heen, valt Grande zelf in het begin een beetje weg. Dit verandert ze door tijdens ‘Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored’ alvast een rondje over de catwalks rondom het podium maken. Vanaf dat moment eten de fans al helemaal uit haar hand. Het publiek vanavond bestaat voor een groot deel uit tienermeisjes die gillen als er een liedje wordt ingezet dat ze kennen, als Ariana een pasje doet of als ze één van haar hoge noten met overtuiging haalt. Dit betekent simpelweg dat de Ziggo Dome 90 minuten lang een heksenketel is.

Grande en haar team zetten een vlotte show neer waarin ze zoveel mogelijk van haar muziek aan bod wil laten komen. Ongeveer de helft van de setlist wordt dan ook als onderdeel van een medley of in een verkorte versie gezongen. Dit hoge tempo is niet bij elke artiest een succesvolle methode, maar voor het soort show dat Grande hier neerzet werkt het eigenlijk perfect. Ze kan hierdoor van alle vijf haar albums op z’n minst een lied zingen, hoewel de nadruk nadrukkelijk op de twee laatste platen. Dit is het materiaal waar ze zelf het meest in lijkt te geloven en terecht, want het waren deze liedjes die nog een grotere ster van haar maakten. Het concert maakt nog eens duidelijk dat al deze liedjes hits hadden kunnen worden: ‘Bad Idea’, ‘NASA’ en ‘Sweetener’ zijn allemaal memorabele composities die live uitstekend uit de verf komen en de handen in de lucht krijgen en net zo makkelijk elk uur op de radio voorbij kunnen komen.

De show ziet er van begin tot eind gelikt uit met grote gechoreografeerde nummers en visuals op de schermen met een buitenaards thema. De passage met ‘Side To Side’ en ‘7 Rings’ vormt een hoogtepunt en ook dancepop-hit ‘Into You’ ziet er strak uit. Grande maakt echter misschien nog wel meer indruk als ze slechts met haar vier bandleden op het podium staat en liedjes als ‘Breathin’, over haar paniekaanvallen, en ‘Fake Smile’, over niet langer willen doen alsof het goed gaat als dat niet zo is, op een breekbare manier ten gehore brengt. Tijdens ‘Dangerous Woman’ laat ze indrukwekkend vocaal werk horen, maar de geluidskwaliteit in de Ziggo Dome is dan afgedaald, waardoor ook ‘Break Free’ haast pijn aan de oren doet. Gelukkig verbetert dit weer tegen het einde wanneer de hits ‘No Tears Left To Cry’ en ‘Thank U, Next’ eindelijk voorbij komen. Deze platen zorgen dan ook voor een spetterend einde van de show.

Ariana Grande heeft er alles aan gedaan om een wervelende popshow neer te zetten. Ze gebruikt dan wel vocalen op band, maar ze zingt daarbij uitstekend en de interactie met haar dansers is een feest om naar te kijken. Je ziet meteen dat ze geniet en ze is een absolute ster, ook alleen op het podium. Toch zorgt de show nooit voor een compleet euforisch gevoel, maar dat ligt vooral aan de generatie fans die liever de hele show filmt met hun telefoons dan danst. Dit valt Ariana, die geboren is voor dit soort arenashows, echter niet aan te rekenen.

Leave a Reply