Single Review: Duncan Laurence – Love Don’t Hate It

duncan laurence new single

Scroll naar beneden voor Nederlands

Duncan Laurence finally follows up Eurovision winning ‘Arcade’ with new tune
Last May, Dutch singer-songwriter Duncan Laurence took Europe by storm when he won the Eurovision Song Contest with his gorgeous ballad ‘Arcade’. After being the favourite to win ever since he premiered his song, he brought the victory back to the Netherlands. He became a star in his own country, touring around with all new material, but did not release a follow up to ‘Arcade’ yet… until today! Laurence returns with the brand new track ‘Love Don’t Hate It’.

Duncan co-wrote the song with Michelle Buzz, Robert Gerongco, Samuel Gerongco and Sam Farrar and production is by the hands of Tofer Brown (Ilse DeLange, Marit Larsen). ‘Love Don’t Hate It’ is a just under three minutes long little whirlwind of a pop song. The track starts out with guitars building towards a synth driven explosion in the chorus. The melodies are nothing short of excellent and the tune allows you to start singing along during your second spin already. It is definitely a lot more upbeat than ‘Arcade’, but that never takes away from Duncan’s vocal work, as he sounds heartfelt and honest as ever. The lyrics of ‘Love Don’t Hate It’ seem to be about a blossoming love affair where he tries to convince his love interest they should go all in. “Look at us we could have it all, but if we don’t try then we’ll never know” are the words he closes the track with in a warm and passionate tone.

What did Duncan himself say about the meaning behind the song? “There are no boundaries, no limits when it comes to love. It’s the purest thing we have in this world and yet so many people, including myself, have to fight for it every single day. Because of their looks, their beliefs, their gender, their sexuality. Because of what others judge them for. LOVE DON’T HATE IT is a song about fighting for who you are and who you choose to love. Because in the end it is always your choice to make. It’s my answer against the hate in the world, that will always keep trying to break down what we crave most: love.”

‘Love Don’t Hate It’ might not exactly be what casual fans who just know ‘Arcade’ expect, but having witnessed his concerts, this is exactly the sound that fits him well and also important: It is a well produced tune with hooks for days! We have to hand it to you Duncan, this was worth the wait!


Single recensie: Duncan Laurence –

Duncan Laurence lanceert eindelijk opvolger van Songfestivalsingle
Afgelopen mei veroverde Duncan Laurence Europa door het winnen van het Eurovisie Songfestival met zijn prachtige lied ‘Arcade’. Na maandenlang de favorietenrol opgespeld te hebben gekregen, wist hij het waar te maken en de meeste punten te verzamelen namens Nederland. Hij werd een ster in eigen land en geeft regelmatig hele concerten met eigen materiaal, maar een nieuwe single bleef nog uit… tot vandaag! Laurence is klaar voor een volgende stap met de gloednieuwe single ‘Love Don’t Hate It’.

Duncan schreef het lied samen met Michelle Buzz, Robert Gerongco, Samuel Gerongco en Sam Farrar en productie is in handen van Tofer Brown, die eerder samenwerkte met Ilse DeLange. Het resultaat is een bijna drie minuten lange, opzwepende popplaat met een dynamisch refrein. De track begint met stuwende gitaren die bij het refrein uitmonden in een bombastische explosie gedreven door synthesizers. Het klinkt eigentijds en vooral ook heel pakkend; bij de tweede keer luisteren kun je eigenlijk al delen meezingen! Het is veel swingender dan ‘Arcade’, maar dat gaat gelukkig niet ten koste van de vocalen van Duncan, die nog even gevoelig en eerlijk als altijd klinkt. Het verhaal achter ‘Love Don’t Hate It’ lijkt te gaan over een ontluikende liefde waarin Laurence tegen zijn partner wil zeggen dat ze er vol voor moeten gaan. “Look at us we could have it all, but if we don’t try then we’ll never know”, zingt hij op warme en gepassioneerde toon aan het einde.

Op sociale media legt hij uit dat hier nog een diepere betekenis achter ligt. Het is zijn antwoord op haat en een viering van alle vormen van liefde.

Dit is misschien niet helemaal wat mensen die alleen ‘Arcade’ kennen van hem hadden verwacht, maar als je het materiaal hoort wat hij op concerten zingt, is het niet verrassend dat hij hier voor een meer opzwepende popplaat gaat. Ook niet onbelangrijk: het is goed geproduceerd en ontzettend catchy. Deze plaat was het wachten waard!

Leave a Reply