Concert Review: Kensington at Ziggo Dome

kensington2

Scroll naar beneden voor Nederlands

Kensington is on fire in Ziggo Dome
After selling out the massive Johan Cruijff Arena last year, Kensington could not really go bigger anymore. Although the guys took a step back in terms of venue size by playing Ziggo Dome again, they sold out the place three nights in a row and is also able to treat their fans to way better sound quality. Eloi Youssef, Casper Starreveld, Niles Vandenberg and Jan Haker just released their new album Time last month and their earlier work is still on high rotation on Dutch radio. Needless to say this is going to be a big party!

Support act Amber Run cautiously gets the party started. The British indie rockband from Nottingham tries to warm the audience, but the Kensington fans seem distracted. There is a lack of enthusiasm for these guys, but when they play more than decent tunes like ‘What Could Be As Lonely As Love’ and ‘Spark’, especially the latter one finally receives some proper cheers. A bit more interaction with the crowd could have improved their gig, but least the guitars get us ready for what is to come.

When Kensington takes the stage, the crowd immediately goes wild. They start off with the singles ‘What Lies Ahead’ and ‘Bats’, both taken from their latest album, and it seems the crowd has done their homework as they sing along enthusiastically. They continue in high pace with singles like ‘Riddles’, ‘War’ and ‘Done With It’ all of which the fans know by heart. This makes sense when Eloi asks the crowd if they have been to a Kensington gig before and an impressive amount of people raises their hand.

With some talks in between, the songs are thrown at us in a high tempo. The show is highly entertaining to look at as well with cool lasershows, interesting visuals on the backdrop and some fireworks too. Before playing the new songs ‘Island’ and ‘Insane’ live, Eloi asks the fans if they have heard the new album. It seems like they have. Eloi sounds stunning performing these songs, especially ‘Insane’ which is one of the highlights of the evening. Before ‘Uncharted’ Casper speaks to the audience and thanks them for sharing their personal stories. The song hits home as the chatting in the audience stops and everyone listens in awe. The same happens during ‘Sorry’, except for the singing along.

When the band leaves the stage for the first time, fans notice that they haven’t played ‘Streets’, one of their biggest hits, yet. The band returns playing ‘Chronos’, ‘Streets’ indeed and they end with the explosive ‘St. Helena’. During the night they proved to be able to do big and bombastic as well as stripped back and emotive. After these three shows they will return for more shows in November next year. See you next year indeed, because Kensington was on fire!

By Marjolein Vos


Concert Recensie: Kensington in Ziggo Dome

Kensington zet de Ziggo Dome in vuur en vlam
Na vorig jaar een uitverkochte Johan Cruijff Arena plat te hebben gespeeld kon het voor Kensington eigenlijk niet meer groter. Hoewel de heren qua capaciteit een stapje terug doen met de Ziggo Dome, spelen ze er wel drie avonden en krijgen ze er een stuk beter geluid voor terug. Eloi Youssef, Casper Starreveld, Niles Vandenberg en Jan Haker slaagden erin de Amsterdamse concertzaal driemaal uit te verkopen. Met het nieuwe album Time op zak dat op 15 november uitkwam en het oudere repertoire dat nog altijd graag gedraaid wordt, belooft het een feest te worden.

Dit feest begint rond een uur of acht voorzichtig met het voorprogramma Amber Run. Deze Britse indierockband uit Nottingham krijgt de kans om de bezoekers op te warmen. Het is twijfelachtig of dit ook echt lukt. Al vrij snel wordt duidelijk dat het publiek de aandacht bewaart voor Kensington, want heel enthousiast worden ze niet onthaald. Toch spelen ze zeer aardige nummers als ‘What Could Be as Lonely as Love’ en ‘Spark’ waarvan bij de laatste wel hard geapplaudisseerd wordt. Iets meer interactie met het publiek van de kant van de band zou hen goed kunnen hebben gedaan. Hun gitaren bereiden ons in ieder geval voor op het grotere werk.

En het grote werk, dat komt er zeker. Wanneer de heren van Kensington het podium op komen, gaat het publiek uit zijn dak. Ze starten met de twee singles van het nieuwe album ‘What Lies Ahead’ en ‘Bats’. Het blijkt een goede keuze, want het publiek heeft wat singles betreft zijn huiswerk goed gedaan. In sneltreinvaart gaan we door naar klassiekers als ‘Riddles’, ‘War’ en ‘Done With It’ die de fans op hun duimpje kennen. Het is dan ook niet verrassend dat als Eloi later vraagt wie er vaker naar concerten van Kensington zijn geweest, dat een aanzienlijk deel blijkt te zijn.

Met af en toe wat communicatie met het publiek vliegen de nummers voorbij. Met vette lasershows, visuals op de achtergrond en vuur is het naast de goede muziek ook nog leuk om naar te kijken. Eloi checkt met het publiek of ze het nieuwe album al gehoord hebben, waarna liedjes als ‘Island’ en ‘Insane’ voorbij komen. Het geluid daarbij is piekfijn in orde. Ook vocaal is Eloi helemaal foutloos. Vooral bij ‘Insane’ komt zijn stemgeluid heel mooi uit en dit nummer is dan ook een hoogtepunt van de avond. Bij ‘Uncharted’ doet Casper Starreveld even een persoonlijk woordje naar het publiek toe. Hij bedankt iedereen voor de persoonlijke verhalen die gedeeld worden naar aanleiding van hun nieuwste single. En dat het raakt is wel zeker want daar waar er af en toe nog wel met elkaar gesproken werd in het publiek, was het tijdens deze song helemaal stil. Dit geldt overigens ook voor ‘Sorry’ waar de bezoekers vooral elkaar opzochten en lekker meezongen.

Wanneer de bandleden van het podium afgaan, hebben een aantal bezoekers al door dat ‘Streets’ nog niet is gespeeld waarna ze deze spontaan inzetten. Met vier songs waaronder ‘Chronos’ en inderdaad ‘Streets’ keert de band nog terug voor de toegift waarna de allerlaatste knaller ‘St. Helena’ nog wordt gespeeld. Een knallend en bombastisch einde van een fantastische muzikale avond. Kensington was on fire. Ze hebben deze avond getoond heel groots en bombastisch te kunnen klinken, maar ook heel klein en gevoelig. Na drie shows is de band volgend jaar november weer te zien. Zoals er op het scherm na de laatste tonen al was te zien: see you next year!

Door Marjolein Vos

Leave a Reply