Concert Review: Melanie Martinez – K-12 tour at Melkweg, Amsterdam

melanie martinez k12 tour.jpg

Scroll naar beneden voor Nederlands

Melanie Martinez brings K-12 movie to life on stage in Melkweg
Fans of American pop star Melanie Martinez had to wait patiently for four years as she was working on the follow up of debut album Crybaby. She finally dropped sophomore record K-12 in September and it was not hard to figure out why it took her so long. She came up with a whole concept for which she recorded a full movie in which all tunes on the album had their moment. She brough said movie to life on stage during her K-12 tour concert in Melkweg Amsterdam on Monday night.

Dutch pop artist Naaz is the support act for most of the European leg of the K-12 tour. After selling out Bitterzoet in Amsterdam three nights in a row last week, she had enough energy left to properly warm up the Martinez fans in the room tonight. Right on time, Martinez takes the stage with six dancers and two band members by her side, performer K-12 album opener Wheels On The Bus. Dressed in pink dresses and accessories, Martinez and her dancers perform a fitting choreography. Melanie’s vocals are naturally quite soft and light, but she holds her own with a backdrop of electronic productions.

When she continues with the songs ‘Class Fight’ and ‘The Principal’, it becomes clear that she is going to play her most recent album from start to finish in exactly the order of the tracklist, loosely following the story line and visual elements of the K-12 film. Almost every single song has its own theater set pieces and costumes, so Melanie and her dancers/actors go off stage after every song. It sometimes takes a couple of minutes to get everything ready for the next song (which might have to do with the relatively small stage) which does kill the space of the show somewhat.

At the same time, most of the settings are well worth the wait, as the acting, dancing, and stage pieces are impressive. She performs the track ‘Strawberry Shortcake’ in which she states girls should be able to wear what they want without having to be afraid of boys who can’t keep their hands to themselves, on top of a strawberry shortcake. For ‘Show And Tell’ she is a doll in a doll theater, there is full sized bad, choreography with ironing boards and she even peels on orange on stage (during the track ‘Orange Juice’) and throws the pieces towards her fans. Those fans eat up her every move as they keep cheering her on. The average age in Melkweg is quite low tonight, which is interesting if you consider the number of F-bombs she drops in her songs. Her high school aesthetic in combination with lyrics about the sometimes heavy problems of the youth have found her a dedicated and vocal fan base.

The show picks up pace towards the end with performances of ‘Detention’, ‘Teacher’s Pet’ and the brilliant pop song ‘High School Sweethearts’. She skips album closer ‘Recess’ and only sings ‘Mad Hatter’ from her first album as an encore. Martinez spent almost 90 minutes on stage, just performing 13 songs which is not a lot for a pop concert. It however is almost unfair to judge the K-12 tour as a concert. The staging is more theater like, there is acting involved, a story line told partly through video interludes by a teacher who gives the young fans some advice on self love. The show as a whole is a cohesive body of work full of excellent pop tunes, serviceable vocal work and great choreography. K-12 is an experience and her fans love every single minute of it.


Concert recensie: Melanie Martinez in Melkweg, Amsterdam

Melanie Martinez brengt K-12 film tot leven in de Melkweg
Fans van de Amerikaanse popster Melanie Martinez moesten vier jaar wachten terwijl ze aan de opvolger van haar debuutplaat Crybaby werkte. De tweede plaat K-12 verscheen uiteindelijk in september van dit jaar en het was niet moeilijk te begrijpen waarom het zo lang had geduurd. Het conceptalbum werd gelanceerd met een volledige film waarin alle liedjes voorbij komen. Deze film brengt ze nu tot leven met haar K-12 tour waarmee ze ook stopte in Amsterdam voor een concert in de Melkweg.

De show werd geopend door de Nederlandse popartieste Naaz die het voorprogramma verzorgt op het merendeel van de Europese data van Melanie’s tour. Vorige week stond Naaz nog drie avonden achter elkaar in een uitverkocht Bitterzoet, maar het maakte haar optreden in de Melkweg niet minder energiek en de fans van Martinez werden dan ook goed opgewarmd. Precies op tijd betreedt Martinez zelf het podium, bijgestaan door zes dansers en twee bandleden. Ze beginnen met ‘Wheels On The Bus’, gehuld in roze jurken en accessoires en een strakke choreografie. Melanie’s stem, die van nature vrij licht en jong klinkt, blijft goed overeind in haar elektronische producties.

Als ze vervolgens ‘Class Fight’ en ‘The Principal’ inzet, wordt duidelijk dat ze haar album van begin tot einde op volgorde gaat spelen, gebaseerd op de verhaallijn van de bijbehorende film. Bij bijna elk lied horen nieuwe decorstukken en outfits, waardoor Melanie en haar dansers elke keer het podium afgaan. Het duurt soms enkele minuten voordat alles klaar is voor het volgende lied (waarschijnlijk mede door het relatief kleine podium van de Melkweg) waardoor de show van begin tot einde wat tempo mist.

Tegelijkertijd zijn de optredens per lied het wachten wel waard. Er wordt continu gedanst, geacteerd en de decorstukken zijn indrukwekkend. Zo zingt ze ‘Strawberry Shortcake’, een lied over hoe vrouwen zouden moeten kunnen dragen wat ze willen zonder dat ze bang moeten zijn dat mannen zich niet kunnen in houden, bovenop een aardbeientaart. Voor ‘Show & Tell’ is ze te zien als een pop in een poppentheater, ze brengt een lied vanuit een bed, doet een choreografie met strijkplanken en pelt zelfs een sinaasappel (tijdens ‘Orange Juice’ natuurlijk) om vervolgens de stukjes met haar fans te delen. De fans reageren op elk woord en elke beweging en de Melkweg valt dan ook het beste te beschrijven als een heksenketel van gegil en gejoel. De gemiddelde leeftijd ligt ook wat lager dan je zou verwachten van een artieste die in bijna elk lied wel een keer het f-woord gebruikt. Haar combinatie van middelbare school esthetiek en teksten over soms heftige problemen van jongeren heeft in ieder geval een fanatiek publiek gevonden.

Naar het einde toe gaat het tempo van de show wat omhoog met de liedjes ‘Detention’, ‘Teacher’s Pet’ en het briljante popliedje ‘High School Sweethearts’. Ze slaat albumafsluiter ‘Recess’ over en zingt enkel nog ‘Mad Hatter’ van haar eerste plaat als een toegift. De show duurt bijna 90 minuten, maar er worden slechts dertien liedjes gezongen, wat mager is voor een popconcert. Tegelijkertijd is het misschien niet helemaal eerlijk om de K-12 tour te beoordelen als een concertreeks. Op het podium ziet het er meer uit als een theatershow, waarin het verhaal van de film wordt geacteerd, ook door middel van filmpjes tussen de liedjes door waarin haar fans advies krijgen over ‘self love’. De show is een mooi geheel vol uitstekende popliedjes, adequate vocalen en strakke choreografie. K-12 is een ervaring en haar fans genieten van elke minuut.

Leave a Reply