Introducing: Erik Hassle / Single Review: Talk About It

ErikHassleTalkAboutIt

Swedish singer-songwriter is back with a new single

I have blogged about a few very talented and promising Swedish female artists in the past couple of days. Now I want to introduce you to a very interesting male singer and songwriter from Sweden, Erik Hassle. Hassle debuted in the music scene in 2008 and has released a couple of albums, EP’s and singles ever since. His most recent work was released in the summer of 2012, so it was about time for him to come back. This week, he premiered his flawless new single ‘Talk About It’.

Five years ago, Erik Hassle released his impressive debut single ‘Hurtful’, which became a big hit in Sweden as well as Denmark. The song immediately showed his strengths: personal and touching song writing and an emotional delivery with his powerful and sometimes fragile vocals. The follow up single ‘Don’t Bring Flowers’ did well in both countries as well and he released his debut album. Because of international attention for him, he repackaged the album to release it in the UK and other European countries.

In 2011, Hassle came back with the Mariefred Sessions EP, but before that he released another set of songs and recorded a duet together with British pop star Ellie Goulding. They covered Robyn’s ‘Be Mine’ in an acoustic setting. ‘Are You Leaving’ was released as the first single of the EP and it is one of his best songs to date. The chorus is huge and the lyrics are once again moving. After the release of the EP, Hassle worked on his second official studio album We Dance for a year. The album was introduced by the release of the single ‘Stay’. This haunting ballad shows Hassle’s impressive and distinctive sound of voice. The emotion in his vocals and song writing is once again outstanding.

Most of the We Dance album is slightly more up tempo and a bit less dark than his previous material. ‘Heartbeats In The Sand’, ‘Feather Rain’, ‘Back Under Water’ and title track ‘We Dance’ all sound somewhat lighter and have a band sound as opposed to the slightly more electronic pop he has done before. On the new single ‘Talk About It’, Hassle takes another direction. The band sound has been exchanged for an electronic production that is based on heavy beats. In the strong chorus, we hear Hassle is still able to write big pop hooks with lovely vocals and meaningful lyrics. The first lines of the chorus, “I don’t want to talk about it, no, then nothing would be beautiful between us”, immediately make a big impression and Hassle sounds more powerful than ever.

Erik Hassle once again shows his impressive vocal and writing talent. The new, more electronic direction in sound, fits his voice just as well as what he did before and I for one cannot wait to hear more of it.

‘Talk About It’ will be released on de 5th of November.

——————————————————————–

Zweedse singer-songwriter is terug met een nieuwe single

De afgelopen dagen heb ik meerdere malen geschreven over getalenteerde en veelbelovende Zweedse zangeressen. Nu is het tijd om eens een mannelijke Zweedse singer-songwriter te introduceren. Zijn naam is Erik Hassle en hij debuteerde in de muziekindustrie in 2008. Sindsdien bracht hij een handvol albums, EP’s en singles uit. Zijn meest recente werk dateert uit de zomer van 2012 en dus was het hoog tijd voor een nieuwe release. Deze week liet hij zijn prachtige nieuwe single ‘Talk About It’ in première gaan.

Het is alweer vijf jaar geleden dat Hassle een grote hit scoorde in Zweden en Denemarken met zijn sterke debuutsingle ‘Hurtful’. Deze track liet meteen zien waar de kracht van deze artiest ligt: hij schrijft emotionele en treffende pop songs en zingt ze met een krachtige, maar soms ook breekbare stem. De volgende single ‘Don’t Bring Flowers’ deed het ook goed in beide landen en daarna volgde er een debuutalbum. Deze werd wat bijgeschaafd voor een release in onder anderen het Verenigd Koninkrijk nadat er ook internationaal aandacht voor de zanger ontstond.

In 2011 keerde Hassle terug met de Mariefred Sessions EP, maar daarvoor volgde nog een andere set met songs en nam hij een duet op met de Britse popster Ellie Goulding. De twee coverden ‘Be Mine’ van Robyn in een akoestische setting. ‘Are You Leaving’ werd als de eerste single van deze EP uitgebracht en het is zeker één van zijn beste tracks tot nu toe. Het refrein is groots en de songtekst is wederom treffend. Na de release van deze EP nam Hassle een jaar de tijd om te werken aan zijn tweede officiële studioalbum We Dance. De plaat werd geïntroduceerd door de single ‘Stay’. Deze meeslepende ballad laat duidelijk het indrukwekkende en onderscheidende stem geluid van de zanger horen. De emotie in zijn vocalen en de tekst zijn wederom zeer sterk.

Het grootste deel van het We Dance album is wat meer uptempo en wat minder zwaar dan zijn voorgaande materiaal. ‘Heartbeats In The Sand’, ‘Feather Rain’, ‘Back Under Water’ en titel track ‘We Dance’ klinken allemaal wat lichter en beschikken meer over een bandsound, dan de ietwat meer elektronische pop die hij daarvoor uitbracht. Op de nieuwe single ‘Talk About It’ slaat Hassle echter weer een nieuw pad in. De bandsound maakt plaats voor een elektronische productie met zware beats. In het sterke refrein laat hij horen nog steeds in staat te zijn tot het schrijven van mooie pop melodieën met zijn fijne stemgeluid en betekenisvolle teksten. De eerste zinnen van het refrein, “I don’t want to talk about it, no, then nothing would be beautiful between us”, laten meteen een indruk achter en Hassle klinkt krachtiger dan ooit tevoren.

Erik Hassle laat wederom zijn indrukwekkende vocalen en songwriters talent zien. De nieuwe, meer elektronische richting qua sound, past net zo goed bij zijn stem als de stijlen die hij hiervoor deed en ik kan alvast niet wachten om er meer van te horen.

‘Talk About It’ verschijnt op 5 november.

Leave a Reply